Hlavní obsah

Ochrana obchodní značky zlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská komise rozhodla, že poplatky za udělování práv na ochranu obchodní značky, budou sníženy. Toto rozhodnutí vstoupí v platnost již od 1. listopadu 2005. Opatření přinese podnikům úspory ve výši 37 až 40 miliónů eur.

Článek

Za udělování těchto práv je v rámci EU odpovědná agentura OHIM (Office for the Harmonization in the Internal Market), která sídlí ve španělském Alicante.  Právě díky zlepšení produktivity a zvýšení efektivity agentury bylo možné poplatky snížit. Agentura má totiž vlastní financování a je tak nezávislá na rozpočtech EU. Její příjmy jsou tvořeny pouze z poplatků, které platí podniky za využívání jejích služeb.

V posledních několika letech OHIM pod vedením svého předsedy Wubbo de Boera zavedla ambiciózní program. Jeho výsledkem je zefektivnění a zlevnění chodu celé agentury. Ta ovšem musí mít jako nezisková organizace vyrovnaný rozpočet. Proto dochází ke snížení všech poplatků. Levnější tak bude přihlášení i registrace obchodní značky. Méně bude stát také prodloužení registrace. OHIM nabízí i zvýhodnění pro ty, kteří při registraci využijí internetu.

Změna poplatků za ochranu obchodní značky (v eurech)
úkoncena od 1.11.2005původní cena
přihlášení obchodní značky900975
registrace obchodní značky8501100
prodloužení registrace obchodní značky15002500
přihlášení pomocí internetusleva 1500
zdroj: Zastoupení EK v ČR

Evropská komise je z možnosti zlevnit tuto službu nadšena. Komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy v této souvislosti uvedl: "Vítám toto snížení poplatků. Je to dobrá zpráva pro podniky, které budou nyní  moci získat  ochranu obchodní značky v rámci Evropské unie za velice atraktivní ceny, zejména pokud ji získají online. Zároveň to bude stimulovat ekonomickou aktivitu v tomto sektoru."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám