Hlavní obsah

Na Slovensku se podle Světové banky podniká lépe než v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Podle výsledků studie Světové banky Doing Business in 2006 si Česká republika nevede nejlíp. Před námi je Slovensko a v některých kritériích i Gruzie či Vietnam. Na podmínky pro podnikání nemá podle studie vliv pouze míra státní regulace, ale i další faktory.

Článek

Studie Světové banky, která letos vychází již potřetí, porovnává podmínky pro podnikání ve 155 zemích. Celkovému žebříčku vévodí Nový Zéland, před Singapurem a Spojenými státy. Ze zemí EU se nejlépe umístilo Dánsko, které skončilo osmé.

Česká republika se umístila na nelichotivém 41. místě, Slovensko je na tom o čtyři příčky lépe. V žebříčku podle největšího pokroku směrem ke zlepšení podnikání jsme dopadli ještě hůře. Před Českou republiku se dostalo nejen Slovensko, ale i Srbsko a Černá Hora, Gruzie či Vietnam.

Světová banka kritizuje u České republiky zejména vysokou míru byrokracie. Připomíná, že daňové předpisy jsou v ČR za posledních 15 let čtyřnásobné, vypořádání bankrotu trvá přes devět let a kvůli nepřiměřeně obtížnému vyřizování stavebních povolení se u nás někdy začínají stavět na černo i velké projekty.

Světová banka regulace úplně nezavrhuje

Podle dnešního vyjádření viceprezidenta Světové banky Michaela Kleina nemusí být méně státní regulace bezpodmínečně pro podnikatele výhrou. Určitý stupeň regulace je podle něj nutný. Zajišťuje totiž právní jistotu a jasné podmínky podnikání. "Vysoká a nízká úroveň regulace nemusí nutně znamenat špatná a dobrá," řekl Klein

Toto tvrzení podporuje i výsledek studie, neboť severské země, které jsou známy velkou rolí státu, se umístili na předních příčkách žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám