Hlavní obsah

Ceny ropy na světových trzích nadále klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LODNÝN/NEW YORK

Cena ropy se ve čtvrtek dostala na své minimum za poslední dva měsíce. Způsobil to pokles poptávky po ropě v USA, které jsou největším světovým spotřebitelem této komodity. Ropa klesá již pátý den v řadě.

Článek

Poptávka po ropě v USA klesla za poslední čtyři týdny o 2,9 procenta ve srovnání se stejným  obdobím minulého roku. To srazilo cenu ropy tento týden o 5 procent a od 30. srpna, kdy cena ropy dosáhla vrcholu a prodávala se za 70,85 USA za barel, dokonce o 12 procent.

Předpokládaná listopadová cena americké surové nafty se snížila o 19 centů na 62,60 USA za barel. Londýnská ropa Brent pak spadla o 32 centů na 59,80 USD za barel.

Pokles cen pramení z nižší poptávky po ropě hlavně v USA, které představují největšího spotřebitele ropy. Washington již dříve oznámil, že je i připraven v případě potřeby uvolnit část svých státních rezerv pohonných hmot a topného oleje.

Někteří analytici ovšem varují, že ceny ropy se mohou opět vyhoupnout. Rafinerie, které se pouze pomalu zotavují z hurikánů Rita a Katrina, totiž nemusí zcela uspokojit zvýšenou poptávku po černém zlatě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám