Hlavní obsah

Výzkum v ČR táhnou cizí investoři

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Investicemi do firemního výzkumu a vývoje, které jsou podle odborníků klíčové pro zvyšování konkurenceschopnosti podniků a sekundárně i celé země, se mohou v České republice pyšnit především velké nadnárodní společnosti. Firmy v čistě českých rukách za nimi v těchto investicích stále zaostávají, nejčastějším kvůli nedostatku volného kapitálu.

Článek

Mezinárodní korporace stále častěji přesouvají své investice do vědy a výzkumu ze Západu do zemí, které ještě procházejí ekonomickou transformací. Vyplývá to z mezinárodní investiční zprávyWorld Investment Report 2005, kterou minulý týden zveřejnila Konference OSN pro obchod a rozvoj (UNCTAD).

V Česku financují společnosti se zahraničním vlastnictvím už téměř polovinu firemního výzkumu. "To je nadprůměrný podíl, který nás řadí na páté místo na světě, za Irsko, Maďarsko, Singapur a Brazílii," komentoval zprávu o světových investicích generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák.

Nová výzkumná centra

Mezi zahraničními společnostmi, které v poslední době otevřely nebo oznámily záměr otevřít v Česku své centrum pro výzkum a vývoj, patří například Tyco Safety Systems v Brně, Robert Bosch v Českých Budějovicích, Mercedes-Benz v Plzni nebo Latecoere v Praze. Posledně jmenovaná společnost u nás bude vyvíjet a vyrábět díly pro velká dopravní letadla typu Airbus.

Investice pro budoucnost Podle zprávy o investicích některé velké společnosti vydávají na výzkum a vývoj víc prostředků než celé země. Například společnost Ford do této oblasti ročně investuje víc peněz než celé Španělsko. Po třech letech stagnace se objem celosvětového toku přímých zahraničních investic loni opět zvýšil, i když jen o dvě procenta. Objem investic, které v roce 2004 přilákalo Česko, se proti předloňsku více než zdvojnásobil.

Stále málo prostředků

Do výzkumu a vývoje v ČR však stále směřuje žalostně málo peněz. Loni stát vydával pouze 0,6 procenta HDP a soukromé firmy asi 0,8 procenta HDP, celkem tedy ani ne polovinu prostředků, které by měly podle lisabonské strategie do této oblasti směřovat v roce 2010.

Podle odborníků musí Česko více rozvíjet a podporovat vědu a technické školství, aby se neustále zvyšovala vzdělanost a odbornost lidí. Teprve potom může podle nich dojít k posílení výzkumné činnosti českých firem, ČR by si současně snáze udržela zájem velkých zahraničních investorů.

Pomohou fondy Evropské unie

Velkým handicapem českých firem v oblasti vědy a výzkumu byla donedávna neexistence jejich plošné podpory. Od minulého roku se ale situace začala pomalu zlepšovat díky programům, které firmám umožňují čerpat prostředky ze strukturálních fondů EU. Více prostoru pro inovace by jim měly poskytnout i již schválené daňové odpisy nákladů na výzkum a vývoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám