Hlavní obsah

Řecké aerolinky musí vrátit podporu, peníze ale nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Řecké letecké společnosti Olympic Airlines hrozí pád. Od státu dostávala v minulých třech letech neoprávněně podporu. Teď za to musí zaplatit. Pokuta, kterou určí Evropská komise, bude ve výši od 190 až do 540 miliónů eur (5,7 až 16,2 mld. Kč). Firma však nemá dostatek finančních prostředků.

Článek

"Udělením této pomoci Řecko poskytlo společnosti Olympic Airways a její nástupnické firmě Olympic Airlines výhodu, která byla ostatním konkurentům nedostupná," píše se ve sdělení komise.

Finanční situace Olympic Airlines už teď není příliš dobrá. Firma už nyní splácí například dřívější pokutu za nedovolenou pomoc státu z předchozích let. Ještě jí zbývá doplatit 160 miliónů eur.

Komise zašla se svými požadavky ještě dál a rovnou pohrozila Řecku, že pokud od leteckého přepravce peníze nevymůže, zřejmě se ocitne před nejvyšším evropským soudem. "Řecko musí dokázat, že se podřídilo rozhodnutí soudu z letošního května," řekl komisař Evropské unie pro dopravu Jacques Barrot. Má na to dva měsíce.

Země poskytla společnosti peníze během její transformace na státní firmu, komisi se nelíbilo ani to, že stát toleroval, když firma nezaplatila část daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám