Hlavní obsah

Ekonomika roste nejrychleji od roku 1996

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 5,1 procenta z revidovaných 4,7 procenta v prvních třech měsících roku. Vyšší meziroční růst byl naposledy zaznamenán ve druhém čtvrtletí 1996. Oznámil to v pátek Český statistický úřad. Výsledek překonal odhady analytiků, kteří očekávali růst na 4,9 procenta.

Článek

Hospodářství táhl vzhůru především zahraniční obchod, který by měl v letošním roce vůbec poprvé skončit s přebytkem.

Česká republika se tak zařadila po bok Slovenska a se shodným růstem jsou nejrychleji rostoucími ekonomikami ve střední Evropě. V úhrnu za pololetí HDP vzrostl o 4,9 procenta.

Výdaje domácností vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 2,1 procenta. Zvýšený zájem projevili spotřebitelé o oděvy, obuv, nábytek, audio a video techniku a na rozdíl od 1. čtvrtletí také o dopravní prostředky. Naopak méně než loni vydali za ubytovací a stravovací služby.

Vývoj výdajů institucí zahrnovaných do sektoru vlády na konečnou spotřebu se z meziročního poklesu v 1. čtvrtletí změnil ve 2. čtvrtletí na růst o 0,9 procenta. Významně se zde projevilo jednorázové zahrnutí šesti stíhaček Jas-39 Gripen. Z hlediska HDP však tato operace neměla žádný dopad. Bez jejího zaznamenání by však byly vládní výdaje opět nižší než loni.

Pomáhá export

Česká ekonomika je v nejlepší kondici za posledních minimálně 12 let a rychle se blíží úrovni zemí Evropské unie, shodli se většinou ekonomové. Hospodářství České republiky roste v současnosti zhruba třikrát rychleji než v zemích eurozóny. Česko se Slovenskem táhnou celý středoevropský region a podle analytiků je to především zásluha zahraničních firem, které zejména v případě ČR výrazně vylepšují obchodní bilanci.

"Růst HDP táhne čistý export, což už napovídaly i údaje zahraničního obchodu. Na výsledcích obchodu se projevilo nejspíše i předzásobení firem před vstupem do EU, které ve druhém čtvrtletí minulého roku navýšily dovoz, a zvýšily tak srovnávací základnu," řekl dnes ČTK Petr Dufek z ČSOB. Pozitivní je i fakt, že domácnosti při spotřebě neztrácejí hlavu, což se potvrzuje již několik čtvrtletí. I když reálné mzdy rostou, lidé spíše investují do bydlení, než aby utráceli za spotřební zboží.

Helena Horská z Raiffeisenbank však věří, že právě skvělý růst vývozních odvětví se projeví i ve spotřebě, zejména díky růstu příjmu zaměstnanců. Podle ekonomů by poté česká ekonomika mohla růst ještě výrazněji.

Experti si ale pochvalují především strukturu růstu HDP. Podle nich je výrazně zdravější než ve druhém čtvrtletí 1996, kdy ekonomika rostla o 5,7 procenta. Podle Davida Navrátila z České spořitelny je růst tažen exportem a nikoli domácí poptávkou, a nehrozí tak riziko růstu poptávkové inflace nebo zhoršení obchodní bilance tak, jak tomu bylo právě v roce 1996. Naopak výborná obchodní bilance posiluje korunu, a snižuje tím inflaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám