Hlavní obsah

Ropa překonala další rekord, 67,40 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena americké ropy ve středu dosáhla rekordních 67,40 dolaru za barel. Proti dosavadnímu maximu tak vzrostla o 30 centů. Příčinou byl pokles zásob benzinu v USA z minulého týdne a obavy o dostatečné zásobování trhu ropnými produkty.

Článek

Trh se také obává sezony bouří a hurikánů, které by mohly poškodit americká ropná zařízení v Mexickém zálivu. V závěru obchodování se americká ropa v New Yorku usadila na 67,35 dolaru za barel, a proti předchozímu závěru se tak její cena zvýšila o 1,64 USD. Severomořský Brent za celý den na londýnské burze podražil o 1,33 USD na 65,98 USD.

Nejistotu na trhu zesílil i Írán, kde parlament překvapivě neschválil čtyři nominované členy nové vlády, včetně ministra ropného průmyslu. Na trhu se proto objevily otázky kolem ropné politiky země, která je druhým největším producentem ropy v kartelu exportérů OPEC.

Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby benzínu v USA minulý týden klesly o 3,2 miliónu na 194,9 miliónu barelů. Meziroční deficit se tak prohloubil na 14,7 miliónu barelů. Analytici na Wall Street přitom odhadovali týdenní pokles nižší.

Zásoby ropy ale v USA minulý týden vzrostly o 1,8 miliónu barelů, přestože analytici očekávali pokles. Rezervy topného oleje se také zvyšovaly, jak se před zimní topnou sezonou očekává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám