Hlavní obsah

Inspekce stáhla z trhu druh bio-mouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala během jara a léta potraviny, u nichž výrobci avizují, že jsou bezlepkové, a mohou je tedy používat lidé na tuto látku alergičtí. Z trhu inspektoři stáhli pohankovou bio-mouku, která lepek obsahovala a neupozorňovala na to.

Článek

Pohankovou mouku vyrobila společnost Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem. Na obalu nebylo upozornění, že potravina lepek obsahuje.

"Výrobce se dopustil klamání spotřebitele a pro pacienty trpící celiakií mohlo nedostatečné označení znamenat ohrožení zdraví," řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. S výrobcem mouky bude zřejmě zahájeno správní řízení.

Ředitel společnosti Martin Hutař se proti rozhodnutí inspekce brání. "Naše firma prohlašuje, že potraviny jako bezlepkové neoznačuje a ani nedeklaruje," uvedl. Spotřebiteli by proto mělo být jasné, že mouka není bez lepku.

Běžně používané mouky lepek obsahují. Skupina lidí je však na něj, přesněji bílkovinu, kterou obsahuje, alergická, a proto musí používat mouku bezlepkovou, stejně tak pečivo, které je z takové mouky vyrobeno.

Mouky, které se prezentovaly jako bezlepkové podle Kolejkové kontrolou prošly. Zkouškám vyhovělo všech 28 vzorků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám