Hlavní obsah

USA prošetřují makléřskou firmu AB Watley

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká makléřská společnost AB Watley čelí ve Spojených státech dalšímu problému. Úřady mají podezření, že bývalý ředitel John Amore si podvodným obchodováním zajistil vysoké zisky, k nimž mu pomohli bývalí makléři velkých investičních bank. AB Watley už je vyšetřována i v souvislosti s pádem české makléřské společnosti Private Investors.

Článek

Případ, kterým se nyní americké úřady zabývají, byl poprvé odhalen už letos na jaře. Tehdy začalo i vyšetřování a do věci se vložila prokuratura a Komise pro cenné papíry (SEC). Prokuratura nyní obvinila čtyři bývalé makléře bank Citigroup, Merrill Lynch a Lehman Brothers. Uvedl to portál TheStreet.com.

Vyšetřování se točí kolem odposlouchávání telefonních hovorů, díky čemuž mohli obchodníci v AB Watley od června 2002 do září 2003 vydělat minimálně 650 000 dolarů (kolem 15,5 miliónu Kč). Na základě podvodně získaných informací AB Watley za tuto dobu provedla zhruba 400 obchodů.

Prokuratura makléře obvinila z podvodů při obchodování s akciemi, zločinného spolčení a přijímání úplatků. Burzovní komise navíc obvinila Amoreho z AB Watley, o němž tvrdí, že za podvodně získané informace bývalým makléřům platil. Podobně ale obvinila i makléře ze společnosti Millennium Brokerage. Podplacený záznamník

Amore podplácel bývalé makléře, aby mu umožnili živý přístup k hlasovému záznamníku bank, pro které pracovali. Banky záznamový systém využívají k přijímání zakázek velkých klientů a pokud se k těmto informacím někdo dostane, má šanci jich v předstihu využít a profitovat z očekávaného pohybu kurzu. Takové jednání je však v rozporu s pravidly a v USA se přísně trestá.

"Obžalovaní kladli své vlastní zájmy před zájmy svých bank a jejich klientů. Kradli cenné a důvěrné informace, které prodávali bezohledným obchodníkům," řekla prokurátorka Roslynn Mauskopfová, kterou citovala agentura Reuters.

Prezident AB Watley Robert Malin řekl, že jeho podnik o tom prokuraturu asi před dvěma lety sám informoval. "Nic z toho nás nepřekvapuje," řekl Malin. Burzovní komise upozorňuje, že makléři byli povinni nakládat s podnikovými informacemi důvěrně a užívat je pouze ku prospěchu klientů svých bank. Komise teď bude žádat náhradu škod a vrácení všech podvodně nabytých zisků.

Společnost Private Investors obchodovala na akciových trzích ve Spojených státech právě prostřednictvím AB Watley. Peníze klientů ale zřejmě zpronevěřila. Vyšetřování ještě neskončilo a v jeho rámci byli vyslechnuti i zástupci AB Watley. Podnik prošel úpadkem, ale znovu vyvíjí činnost. TheStreet.com však upozorňuje, že aktivity firmy bývají velmi nestandardní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám