Hlavní obsah

Soud zablokoval akcie Vítkovice Steel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Privatizace ocelářské firmy Vítkovice Steel se v úterý zkomplikovala. Ruská firma Evraz, která firmu od vlády získala za 7,05 miliardy korun, Vítkovice zatím nedostane. Krajský soud v Ostravě vyhověl žalobě firmy MP Consult a státu dočasně zakázal nakládat s akciemi firmy.

Článek

Uvedl to dnes server Euro Online. Mluvčí státní společnosti Osinek, které Vítkovice Steel patří, Eva Kijonková Novinkám sdělila, že firma rozhodnutí považuje za nesmyslné.

"Předběžné opatření nařizující společnosti Osinek zdržet se převodu akcií huti Vítkovice Steel, je postaveno na nesmyslných základech, bylo vydáno za okolností, které zřejmě svědčí o jeho nezákonnosti a společnost bude všemi dostupnými prostředky usilovat o jeho zrušení," uvedla Kijonková.

Podle ní soudkyně Kamila Šrubařová sama sebe označila ve sporu za podjatou a účastníky řízení a Osinek o tom informovala až když předběžné opatření vyhlásila.

Žaloba zpochybňuje vlastnictví Vítkovic

Firma MP Consult žalobou zpochybnila, že Vítkovice Steel patří firmě Osinek. Sám MP Consult vlastnil před lety dluhopisy Vítkovic, splaceno ale dostal pouze necelou třetinu své pohledávky. Na druhou stranu stát, který byl věřitelem a dlužníkem současně, na sebe převedl tu nejvýnosnější část firmy.

Osinek tvrdí, že MP Consult žádné pohledávky vůči Vítkovicím nyní nemá. Pohledávky jsou podle Kijonkové vykonstruované a navíc v hodnotě zcela zanedbatelné k hodnotě celé firmy.

Stát minulý týden podepsal se zástupci ruské firmy Evraz smlouvu o prodeji Vítkovic. Už tehdy bylo jasné, že žaloba může prodej zkomplikovat.

Evraz navíc čelí žalobám v zahraničí, že část svých firem získal protizákonně. Evraz Holding je velká ruská ocelářská společnost, která patří Alexandru Abramovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám