Hlavní obsah

Vítkovice Steel získal ruský Evraz za sedm miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko dostane za prodej firmy Vítkovice Steel sedm miliard a padesát miliónů korun. Právě tolik nabídla ruská firma Evraz holding. O tom, že 99 procent společnosti Vítkovice Steel přejde do rukou ruského ocelářského gigantu, rozhodla ve středu vláda.

Článek

Evraz jako vítěze doporučila i výběrová komise před třemi týdny. Majitelem ruské firmy je podnikatel Alexander Abramov.

Jeho společnost zaplatí státu více než oněch sedm miliard. Slíbila investice do severomoravského regionu v řádu stovek miliónů korun. Ve smlouvě se také zavázala, že zachová počet pracovních míst.

Dvě firmy nabídly přes devět miliard

Česko mohlo získat až devět miliard, což nabízejí hned dvě firmy. U každé byl ale důvod, proč majitel Vítkovic Steel Osinek, o jejich nabídku nestál.

Devět miliard by stát mohl získat od firmy Mittal Steel Ostrava a také od investiční skupiny Penta. Zatímco tu první ale k prodeji vůbec nepustil, protože vede s Osinkem soudní spory, druhou sice pustil, ale její obálku komise vůbec neotevřela. Penta chtěla změnu ve smlouvě, na niž komise nepřistoupila.

Ke dvěma nechtěným zájemcům přibyl v úterý ještě třetí, který nabízel více než Evraz. Třinecké železárny nabízely v soutěži méně, než 7,05 miliardy (tolik dává právě Evraz). Na poslední chvíli přispěchaly s nabídkou o dvacet miliónů vyšší, tedy 7,07 miliardy korun.

Nabídky za 99 % Vítkovice Steel v miliardách korun:
Mastercroft7,05*
System Capital Management7,02*
Třinecké železárny6,00*
Penta Investment9,03**
Charles Capital5,2***

Prodat Vítkovice Evrazu přitom ještě před několika týdny znamenalo jedno velké riziko - že bude velký ruský hráč dodávat české firmě své surové železo pro výrobu a nynější hlavní dodavatel Mittal Steel Ostrava přijde o hlavního odběratele. To by pro region znamenalo katastrofu. Evraz už ale slíbil, že bude surovinu nadále odebírat z ČR.

Evraz Holding

:: Je největší ruskou ocelářskou firmou. V roce 2004 vyrobila 13 miliónů tun oceli. Firma má vlastní zdroje železné rudy a uhlí, v koncernu jsou i firmy dopravní a energetické.

:: Evraz Holding ovládá tři největší železárny v Rusku, a to NTMK v Nižném Tagilu, Zapsib a NKMK na Sibiři. Evraz vlastní i dálněvýchodní přístav Nachodka, jeden z nejvýznamnějších ruských exportních terminálů.

:: V loňském roce EvrazHolding vygeneroval tržby 5,9 miliardy USD a zisk dvě miliardy dolarů.

:: Historie skupiny se datuje do roku 1992, kdy Alexandr Abramov, současný prezident firmy, založil Evroazmetall, která se měla zabývat obchodem s neželeznými kovy. Skupinu vytvořil tým lidí, kteří se kolem Abramova semkli a ovládli ruské železárny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám