Hlavní obsah

Češi si rádi berou všechnu dovolenou, o proplacení nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou v porovnání s průměrem obyvatel jiných zemí Evropy dovolenkové typy. Polovina lidí si každý rok vybere všechny dny své dovolené. Jen necelá tři procenta si část dovolené nechávají proplatit. Plyne to z průzkumu světové zaměstnanecké agentury Monster.

Článek

Ve zkoumaných 16 zemích si celou dovolenou vybírá v průměru 44 procent dotázaných. Konkrétně u Čechů je toto číslo 55 procent. Čeští zaměstnavatelé také častěji trvají na tom, aby si lidé odpočinuli, a k výběru dovolené je nutí. Čtvrtina lidí z ČR dává přednost tomu převést si dovolenou do příštího roku.

Rekordmany ve výběru placených volných dní jsou Dánové. Sedmdesát procent se jich přiznalo, že dovolenou si vybírají celou. Stejně to dělají dvě třetiny Britů a Belgičanů. Na druhé straně barikády jsou Rakušané. Ti si celou dovolenou vybírají jen ve čtvrtině případů, 65 procent lidí si dovolenou převádí do dalších let. Jen o málo lépe jsou na tom Němci.

Češi mají ze zákona nárok na čtyři týdny dovolené, většina zaměstnavatelů nabízí ještě týden navíc.

Jak lidé v Evropě a ČR nakládají s dovolenou (odpovědi v %)
postojČREvropa*
vybírá si celou dovolenou55,5644,46
část si převádí na další rok2536,88
vybírá si celou dovolenou, protože je nutí zaměstnavatel16,6710,42
část dovolené si nechává proplatit2,787,75
*pozn: průzkum probíhal v 16 evropských zemích, účastnilo se ho 10327 lidí
Zdroj: Monster

Proplácení dovolené není nijak zvlášť populární v žádné zemi. Podle Ladislava Hadáčka z české pobočky agentury Monster (v ČR jobpilot) je na tom vidět, že lidé v Evropě význam dovolené nepodceňují. "Vybírání dovolené v letních měsících považuji za zdravý přístup. Parné dny strávené na pracovišti neprospívají lidskému zdraví a často nepřinesou kvalitní pracovní výsledek," řekl Hadáček.

Výzkum firmy Monster se sukutečnil v 16 státech Evropy, účastnilo se ho 10 327 tisíc lidí z Belgie, ČR, Dánska, Francie, Irska, Itálie, Lucemburska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Británie.

Anketa

Jak nakládáte se svou dovolenou?
Vybírám si ji celou
51 %
Většinu si vyberu, část převedu na příští rok
42 %
Část si nechám proplatit
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 386 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám