Hlavní obsah

Vláda vydá dluhopisy za 22 miliard na staré dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dluhopisy ve výši 22 miliard korun navrhuje zákonem vydat kabinet premiéra Jiřího Paroubka. Penězi chce stát splatit závazek z roku 1997, kdy se tehdejší kabinet zaručil za konsolidaci a stabilizaci bankovního sektoru. Závazky jsou splatné v roce 2007, vláda si na ně ale kvůli nízkým úrokům půjčuje už teď.

Článek

Kabinet chce pro zákon zkrácené jednání, což znamená, že by byl schválen hned v první  čtení. Prosadit by ho chtěla ještě na mimořádné schůzi, která začíná 16. srpna.

Vláda by tak dluh předčasně splatila pomocí dalšího zadlužení. Přiznává, že na splacení záruky nemá teď peníze a nenajde je ani v roce 2007.

Nynějším předčasným splacením této záruky v roce 2005 se pouze přesune plnění. "V současné době jsou historicky nejnižší úrokové sazby, za které je možno tento závazek refinancovat. Proto dluhová služba navrhuje tento závazek státu refinancovat již nyní, neboť v roce 2007 již nemusí být pro stát tak příznivá tržní situace jako nyní," uvádí vláda v důvodové zprávě.

Sněmovna letos v květnu už vládě povolila vydání dluhopisů za 72 miliard korun na pokrytí letošního schodku rozpočtu. [celá zpráva] Loni v listopadu odsouhlasila Sněmovna zadlužení ve výši 63 miliard. Tyto peníze šly na pokrytí dluhů České konsolidační agentury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám