Hlavní obsah

Trump eskaluje obchodní válku, burzy padají

Novinky, tov

Akciové trhy v Evropě a Asii zasáhl plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na nová cla na čínské zboží. Evropské akciové indexy klesají až o dvě procenta, ztrácí i burza v Praze.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Burza v Šanghaji ztratila 1,4 procenta a v Hongkongu byl propad 2,4 procenta.

Panevropský akciový index STOXX 600 dopoledne oslaboval o dvě procenta. O více než dvě procenta klesly hlavní indexy burz v Německu a ve Francii. V Praze byl pokles mírnější, o necelé procento.

Graf Bloombergu ukazuje nejprve růst akcií po uzavření příměří s Čínou a pak propad po Trumpově oznámení nových cel.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že od 1. září USA uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží v objemu 300 miliard dolarů. Podle něj Čína nesplnila své sliby.

Neřízená střela

„Trump opět zaskočil trhy. Zatím jde ‚pouze‘ o desetiprocentní dodatečné zatížení čínského dovozu v ročním objemu 300 miliard dolarů. Jenže se jedná o zboží, na něž dosud Trump svá cla neuvalil. Celkově tak bude od září jeho cly zatížen prakticky veškerý čínský import do USA,“ komentoval hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Muž u směnárny dekorované bankovkami v Hongkongu

Americký prezident podle něj přiživuje svoji pověst „neřízené střely“. „Svým krokem vlastně jednostranně ruší příměří v obchodní válce, které se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dojednal před zhruba měsícem, koncem června, v japonské Ósace. Trhy nemají nejistotu rády, takže nepřekvapí, že poté, co Trump zase jednou jako neřízená střela zaúřadoval, se citelně propadly. Například cena ropy se spadla jednodenně nejvýrazněji za poslední více než čtyři roky, o zhruba osm procent,“ dodal Kovanda. Zhruba o procento také propadly klíčové americké akciové ukazatele.

Čína podle agentury Bloomberg již oznámila, že pokud USA trvají na zavedení nových cel, přijme protiopatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám