Hlavní obsah

Macron chce minimální mzdu ve všech státech EU, ale ne ve stejné výši

Novinky, tov

Francouzský prezident Emmanuel Macron na nedávné konferenci Mezinárodni organizace práce (ILO) navrhl zavedeni minimální mzdy ve všech zemích Evropské unie. Její výše by přitom byla přizpůsobena podmínkám každé země.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Emmanuel Macron na konferenci ILO v Ženevě

Článek

Novinky tento týden nesprávně uvedly, že Macron měl na mysli minimální mzdu v jednotné výši pro všechny státy EU.

Na chybu upozornil v pátek deník Právo v článku Jana Kellera, v němž autor upozornil na zavádějící formulaci ve zprávě samotné ILO, z níž čerpaly kromě Novinek i další česká a evropská média.

Francouzské velvyslanectví v té souvislosti požádalo Novinky o zveřejnění následujícího textu:

Francie navrhuje, aby každý členský stát EU zavedl svou minimální mzdu. V současné době totiž všechny členské státy minimální mzdu nemají (6 států ji nemá).

Každá minimální mzda by byla přizpůsobena podmínkám dané země, slučovala by se tedy s její konkurenceschopností.

Tento návrh má trojí cíl:

Tento návrh má trojí cíl: 1. Snížit chudobu v jednotlivých zemích, za jejíž hranici je nejčastěji považováno 60 % mediánu mezd.

Tento návrh má trojí cíl: 1. Snížit chudobu v jednotlivých zemích, za jejíž hranici je nejčastěji považováno 60 % mediánu mezd. 2. Sbližovat životní úroveň občanů EU.

Tento návrh má trojí cíl: 1. Snížit chudobu v jednotlivých zemích, za jejíž hranici je nejčastěji považováno 60 % mediánu mezd. 2. Sbližovat životní úroveň občanů EU. 3. Sbližovat hospodářství členských států, a bojovat tak proti nedostatku pracovní síly v zemích střední a východní Evropy a proti poklesu počtu obyvatel.

Česká republika již má minimální mzdu zavedenou a o jejím zvyšování rozhoduje česká vláda.

Pro francouzského prezidenta navíc vytváření sociálního a hospodářského modelu zítřka v Evropě nespočívá jen v zavedení minimální mzdy. Musíme si také stanovit cíle: především, abychom byli na špici v oblasti inovací a vytváření hodnot zítřka. To znamená, že chceme Evropu, která ve velkém investuje do digitálních odvětví, umělé inteligence a průmyslu udržitelného z hlediska životního prostředí, a také Evropu, která má slušný rozpočet na vzdělávání, výzkum i průmyslové politiky. Stanou se tak jádrem tohoto cíle, jímž je růst Evropy i v budoucnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám