Hlavní obsah

V části ropovodu Družba byla zjištěna nová kontaminace ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Oznámil to podle zpravodajského serveru RBC ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky ropy byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, k jejich obnovení došlo ve čtvrtek ráno, píše RBC.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa.

Článek

Čtvrteční měření ukázalo, že znečištění se vrátilo pod stanovený limit. Proto mohly být dodávky ropy obnoveny. O obnovení dodávek podle Transněfti rozhodla polská strana.

Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr uvedl, že podle analýz do Česka stále proudí kvalitní ropa. O možné kontaminaci jižní větve Družby nemá informace.

Ropovod vedoucí z Ruska se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní míří přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Na konci dubna se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickými chloridy, které mohou poškodit rafinerie.

Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu dočasně zastavily. Do České republiky byl dovoz obnoven minulý měsíc.

Kapacita ropovodu Družba činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám