Hlavní obsah

Sankce nás drtí, přiznala poprvé Huawei

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šen-čen

Sankce, které Spojené státy zavedly vůči čínské Huawei, firmu tvrdě zasáhly. V pondělí to poprvé přiznal její šéf Žen Čeng-fej. Dosud přitom tvrdil, že omezení Huawei neohrozí. „Nečekali jsme, že na nás zaútočí na tolika frontách,“ přiznal Žen při vystoupení v centrále společnosti ve městě Šen-čen.

Foto: Aly Song, Reuters

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

„Nedostaneme se k dodávkám komponent, nemůžeme participovat u mnoha mezinárodních organizací, spolupracovat s řadou univerzit, používat cokoliv s americkými součástkami, dokonce ani navazovat spojení se sítěmi, které tyto součástky využívají,“ shrnul Žen.

Huawei je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých telefonů na světě poté, co loni předstihl americký Apple. V technologiích pro nové mobilní sítě 5G, které se kvůli internetu věcí chystá zavést celý vyspělý svět včetně ČR, je čínská firma dokonce světovým lídrem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prodej chytrých telefonů v Česku za 1. čtvrtletí 2019

Nyní její šéf připustil, že se prodeje telefonů propadly o 40 procent, ale hovoří se i o tom, že by mohly poklesnout až o 60 procent. Huawei navíc podle nedávného oznámení společnosti Nokia začala ztrácet i u nových objednávek týkajících se 5G.

Firmě proto letos i příští rok klesnou tržby na zhruba 100 miliard dolarů (2,27 bln. Kč), sdělil Žen. Loni byly o čtyři miliardy dolarů vyšší a firma ještě nedávno předpovídala pro letošek tržby 125 až 130 miliard. Sankce ji tak letos mohou připravit až o 30 miliard dolarů (682 mld. Kč).

Američtí výrobci žádají výjimku

Čínský kolos se ocitl na černé listině amerických úřadů minulý měsíc. Washington na pozadí „celní války“ s Čínou zakázal americkým společnostem dodávat Huawei bez zvláštního povolení své produkty. To vedlo k tomu, že spolupráci s Huawei přerušily i Facebook a mateřská společnost Googlu Alphabet, takže telefonům Huawei hrozí, že se nebude aktualizovat jejich operační program Android, začne se zadrhávat a bude snadno napadnutelný.

Čínská společnost tvrdí, že může do tři čtvrtě roku přijít s vlastním operačním programem, který se nyní testuje. Experti si však nemyslí, že je schopna nahradit i ostatní výpadky, například co se týče čipů.

Žen přesto věří, že za dva roky se obchody Huawei zase zvednou. Agentura Reuters v té souvislosti včera upozornila, že přední výrobci mikročipů v USA v čele s Qualcommem a Intelem žádají americkou vládu o zmírnění sankcí tak, aby mohli dál dodávat své produkty do chytrých telefonů i počítačů Huawei.

Podle nich to nepředstavuje takové bezpečnostní riziko jako u chystaných nových mobilních sítí 5G. Huawei vynaložila loni na nákup komponent 70 miliard dolarů, z toho za 11 miliard nakoupila v USA.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám