Hlavní obsah

Skládací mobil od Huawei se odkládá. Přijde až během podzimu

Novinky, lez
Hongkong

Už tento měsíc se měl ve vybraných státech začít prodávat první skládací smartphone s ohebným displejem od společnosti Huawei. Čínský podnik však datum uvedení telefonu Mate X na pulty obchodů odložil až na podzim, v září.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

 
Článek

Posunout zahájení prodeje o tři měsíce se společnost Huawei rozhodla údajně kvůli tomu, že inženýři podniku ještě pracují na vylepšení ohebného dotykového panelu.

Sluší se připomenout, že problém s displejem řešila také konkurenční společnost Samsung. Ukázalo se, že obrazovka je velmi náchylná na poškození i při šetrném zacházení. Právě proto jihokorejský elektronický gigant uvedení modelu Galaxy Fold také odložil.

Poničený Samsung Galaxy Fold

Zda má Mate X nějaké podobné problémy, není v tuto chvíli jasné. Zástupci společnosti pouze zdůraznili, že odložení startu prodeje nijak nesouvisí s embargem amerického ministerstva obchodu, kvůli kterému nesmí tento čínský výrobce v podstatě nakupovat součástky od amerických výrobců.

Již v průběhu května se nicméně objevily zprávy o tom, že součástek pro skládací smartphony je akutní nedostatek.

To nejlepší ze světa tabletů a mobilů

Mate X spojuje to nejlepší ze světa tabletů a chytrých telefonů. Vystačí si přitom s jednou obrazovkou, která ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici.

Když je přístroj rozložený, máte k dispozici v podstatě osmipalcový tablet s rozlišením 2480 x 892 obrazových bodů. Ve složeném stavu jsou obě obrazovky stále funkční – ta na přední straně má úhlopříčku 6,6 palce a rozlišení 2480 x 1148 pixelů, ta na zadní pak 6,38 palce a 2480 x 892 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Fotoaparáty jsou pouze na jedné straně a díky ohebnému displeji je s nimi možné fotit autoportréty i klasické momentky. Objektivy jsou k dispozici tři; základní senzor má rozlišení 40 MPx, druhý má 16 MPx a slouží k zachycování krajin, má tedy širší ohnisko. A konečně třetí je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, jeho rozlišení je však pouze 8 MPx.

Telefon je vybaven nejvýkonnějším čipem z portfolia společnosti Huawei – modelem Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Smartphone mimochodem nabízí baterii s kapacitou 4000 mAh.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám