Hlavní obsah

Byznys, nebo zábava? Tryskáč šéfa Rosněfti často míří na Maledivy a Mallorku

Novinky, tov

Letadlo ruské státní ropné firmy Rosněfť v posledních letech nejméně třináctkrát mířilo na Mallorku, Ibizu, Sardinii či Maledivy v době, kdy tam šéf Igor Sečin nebo jeho blízcí trávili dovolenou. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Staff, Reuters

Letadlo ruské společnosti Rosněfť startuje z Palma de Mallorca.

Článek

Ze zhruba tří stovek letů firemního letounu ruské státní firmy jich skoro třetina proběhla v čase dovolených nebo od pátečního poledne do pondělí ráno. Osmkrát letoun mířil na Sardinii, patnáctkrát na Maledivy a sedmkrát na Mallorku, zjistila agentura z otevřených zdrojů jako planefinder.net a dalších.

Rosněfť ani ruské úřady nezveřejnily žádné informace ohledně oficiálních událostí v těchto místech, agentura ale připouští, že o všech obchodních jednáních společnost neinformuje. Na druhou stranu příbuzní a známí šéfa firmy Igora Sečina včetně jeho bývalé manželky zveřejňovali na sociálních sítích obrázky z dovolených právě z míst, kde se služební letoun nacházel. Šlo nejméně o zmíněných třináct případů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf Rosněfti Igor Sečin na rusko-čínském obchodním fóru v Petrohradě.

Samotný Sečin, blízký přítel a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, své fotky na sítě nedával. Reuters ale muže jeho podoby vyfotil při nástupu na letišti Palma de Mallorca.

Firma: Je to informační sabotáž

Ruská státní firma agentuře napsala, že „působí ve všech částech světa“ a výdaje na služební letoun splňují veškeré firemní standardy. Na doplňující dotazy, například zda Sečinova smlouva dovoluje používat letadlo pro soukromé účely či zda za takové lety firmě přispěl, už neodpověděla. Uvedla pouze, že se Reuters pokouší o „informační sabotáž“ ve prospěch zainteresovaných zahraničních tajných služeb.

Podle bývalého ruského náměstka ministra energetika Vladimira Milova je zneužívání letadla pro soukromé účely součástí rozsáhlého plýtvání ve státní firmě. Milov nyní patří mezi kritiky Kremlu a tvrdí, že Putin a jeho okolí zneužívají ruské přírodní zdroje pro vlastní prospěch.

Připomněl také, že v roce 2017 se Rosněfť chystala nakoupit soupravy nádobí včetně talířků na kaviár a stříbrných lžiček za v přepočtu 1,9 milionu korun. Poté, co kritik Kremlu Alexej Navalný na zakázku v květnu 2017 upozornil na serveru YouTube, byla druhý den zrušena.

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov nechtěl téma letů Rosněfti komentovat s tím, že jde o vnitřní záležitost společnosti, mluvčí ruské vlády na otázky nereagoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Zisk ruské Rosněfti se více než zdvojnásobil

Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť se v loňském roce zvýšil o 27,6 procenta na 222 miliardy rublů (téměř 80 miliard Kč). Výsledky podpořily...

Výběr článků

Načítám