Hlavní obsah

Madeta přijde o 200 tisíc litrů mléka na den

Největší česká mlékárna Madeta přijde od července o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude více dodávat do Německa. O to méně bude dodávat do Madety. Pro Madetu to může znamenat roční propad tržeb až o miliardu korun. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr, Němci nabídli více.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zaměstnanci jihočeské Madety. Ilustrační snímek

Článek

Informaci potvrdili generální ředitel Madety Milan Teplý, předseda představenstva družstva JIH Karel Bednář a ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

JIH bude víc dodávat mlékárně Goldsteig v Chamu. Bednář uvedl, že hlavním důvodem změny je cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. Do Chamu nyní JIH dodává 450 tisíc litrů mléka denně, od července to bude zhruba 650 tisíc. Do Madety bude JIH od července dodávat asi 430 tisíc litrů denně.

Madeta letos plánovala tržby 5,2 miliardy Kč. Denně zpracuje 950 tisíc litrů mléka. Společnost bude muset podle Teplého snížit výrobu trvanlivého mléka i omezit sušení mléka.

„Budeme vyřazovat výrobky. To všechno platí, pokud neseženeme mléko. Říkají, že tam dostanou víc a že tam (v Chamu) dostanou akcie. Není to z cenových důvodů, za loňský rok od nás mají nejvyšší cenu v republice,” tvrdí Teplý.

Madeta má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Má 220 dodavatelů mléka. Firma zaměstnává 1500 lidí. V roce 2016 měla konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun, konsolidované tržby 5,25 miliardy korun. Aktuálnější hospodářské výsledky dosud nezveřejnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám