Hlavní obsah

Skupině PRE klesl zisk, výnosy vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skupině Pražská energetika (PRE), která patří mezi největší dodavatele elektřiny v Česku, klesl loni meziročně zisk po zdanění o 3,1 procenta na 2,9 miliardy korun. Celkové výnosy naopak vzrostly o 5,6 procenta na 20,3 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svém webu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mírný pokles zisku proti roku 2017 byl podle firmy způsoben změnou metody účtování investičních příspěvků.

„K úspěšným výsledkům přispěl nárůst objemu dodávek ve všech segmentech. V oblasti elektřiny se objem dodávek podařilo navýšit o 88 gigawatthodin (GWh), v oblasti plynu o 50 GWh. Množství distribuované elektřiny na licencovaném území meziročně vzrostlo o 39 GWh a objem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie se proti předchozímu roku zvýšil o čtyři GWh,” uvedla ve zprávě společnost. Celkem firma loni zákazníkům dodala 6,33 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 337 GWh plynu.

Dividenda 437 Kč za akcii

Samotná Pražská energetika a.s. loni meziročně zvýšila čistý zisk o 5,6 procenta na 2,3 miliardy korun. Ze zveřejněné pozvánky na valnou hromadu společnosti, která se uskuteční 20. června, vyplývá, že představenstvo PRE navrhuje akcionářům vyplatit z loňského zisku dividendu zhruba 437 korun na akcii.

Jde o podobnou výši jako v předešlých letech. Výjimkou byl loňský rok, kdy valná hromada firmy schválila dividendu 885 korun na akcii. Důvodem bylo neschválení výplaty dividendy na valné hromadě v roce 2017. Většinový akcionář Pražská energetika Holding se tehdy zdržel hlasování. Neuspěly ani protinávrhy drobných akcionářů. Zisk tak zůstal na účtech společnosti.

Kromě schválení dividend a účetních závěrek bude valná hromada schvalovat vyplacení části zisku členům představenstva, dozorčí a závodní rady. Navrhovaných 24,2 milionu Kč nevybočuje z úrovně z minulých let včetně loňska.

Skupina PRE má zhruba 800 000 zákazníků a zaměstnává asi 1450 lidí. Mezi její základní aktivity patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta.

Mezi dceřiné společnosti skupiny patří například firma PREměření, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti měření, společnost PRE Distribuce, která je držitelem licence na distribuci elektřiny na území Prahy a Roztok. Další dceřinou společností je firma eYello CZ, jenž pod značkou Yello Energy působí jako alternativní dodavatel elektřiny a plynu, nebo společnost Kormak, která zajišťuje inženýrské, projekční a stavební práce v distribučních sítích. Skupina PRE provozuje i mobilního operátora PREmobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám