Hlavní obsah

Do Česka se dostalo 16 tun masa se salmonelou, nejspíš se snědlo

Aktualizováno

Do Česka se od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího masa se salmonelou, uvedl ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Správa zveřejnila seznam míst, kam bylo maso určeno. Všech dvanáct příjemců těchto zásilek musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala, nebo nyní vypíše.

Mezi dvanácti příjemci byl například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood.

Podle mluvčího řetězce Albert Jiřího Marečka však informace od SVS nejsou přesné. „Jedná se o více než měsíc starou událost. V této dodávce se jednalo o slovenská kuřata, která byla zpracovaná v Polsku a dodávka měla vykrýt pouze malou část objemu z promoční nabídky,” uvedl Mareček.

„Naše vlastní laboratorní testování žádné závady neprokázalo. Veterinární správa odebrala pět vzorků, z nichž dva nevyhověly. Ihned po tomto nálezu jsme ukončili s tímto dodavatelem spolupráci a žádné drůbeží z Polska bez ohledu na původ nedovážíme,” dodal.

Veterináři před domluvou s ministerstvem zemědělství o zavádění individuálních mimořádných opatření informovali téměř každý týden o nálezech polského masa se salmonelou.

Českem v posledních měsících rezonovala kauza polského hovězího, na jejímž začátku byla tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek.

Na trh se dostaly tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka. Veterináři později v Česku odhalili jinou závadnou šarži v objemu 1164 kilogramů, kde se vyskytla bakterie salmonely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám