Hlavní obsah

Plastová brčka i tyčinky do uší skončí, potvrdily členské státy EU

Členské státy Evropské unie (EU) v úterý formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Opatření se týká jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i dalších plastových výrobků. Cílem je snížit množství plastového odpadu. Členské státy mají dva roky na převedení nových pravidel do svých vlastních zákonů.

Foto: Profimedia.cz

Plastová brčka do dvou let definitivně končí.

Článek

Rozhodnutí členských zemí, které je završením celého legislativního procesu, v úterý oznámila Rada EU v tiskové zprávě.

Skončí tak prodej jednorázových plastových příborů, talířů, úchytů k nafukovacím balonkům, polystyrenových obalů na potraviny a hrnků na nápoje určených k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění mikroplasty.

Více recyklace

Členské státy se dále dohodly, že do roku 2029 bude recyklováno devět desetin plastových lahví. Do roku 2025 takové lahve budou muset být vyráběny alespoň se čtvrtinovým využitím recyklovaného plastu, do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na procent třicet.

Členské země kromě toho mají přijmout kroky k výraznému snížení používání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro něž zatím neexistují náhradní obaly.

Nová pravidla předložila Evropská komise přesně před rokem, od té doby se o jejich konečné podobě vyjednávalo. Evropský parlament text směrnice odsouhlasil v březnu.

Anketa

Souhlasíte se zákazem jednorázových plastových výrobků?
Ano
81,5 %
Ne
18,5 %
Celkem hlasovalo 3538 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám