Hlavní obsah

Jednorázovým igelitkám už pomalu zvoní hrana

Právo, Martin Procházka

Jednorázové igelitové tašky, které byly v českých obchodech po desetiletí nedílnou součástí nákupu v supermarketech, začínají z nabídky obchodníků pomalu mizet. Potom, co od začátku loňského roku vstoupil kvůli ochraně životního prostředí v platnost zákaz rozdávat je zákazníkům zdarma, je nyní řada řetězců už nenabízí ani za peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prodej jednorázových plastových tašek jsme ukončili v březnu roku 2017,“ řekla Právu mluvčí prodejen Lidl Zuzana Holá. Igelitky přestala od konce roku prodávat i Billa a nyní se přidává Penny Market. Letos již nenaskladní žádnou jednorázovou plastovou tašku, místo nich nabídne tašky pro opakované použití z alternativních materiálů.

„Doprodej skladových zásob jednorázových plastových tašek očekáváme v prvních týdnech tohoto roku,“ uvedl jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

Náhradou papír nebo bavlna

K podobnému kroku chce v blízké době přistoupit i Globus. „Změnu v nabídce nákupních tašek odstartujeme v nadcházejících měsících. Dali jsme si v loňském roce velkou práci s hledáním náhradních materiálů, které by byly ekologicky přijatelnější, a v tuto chvíli nejsme úplně spokojeni ani s alternativami, jako je například papír,“ řekla Právu mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Zaznamenali jsme také, že si zákazníci začali častěji nosit své vlastní tašky
mluvčí Lidlu Zuzana Holá

Plasty omezuje i online prodejce potravin Rohlík. cz. V jeho sortimentu od letoška zákazníci nenajdou ani plastové obaly na pečivo, ovoce a zeleninu.

A co jednorázové igelitky v nabídce obchodníků nahradí?

Penny Market bude nabízet pouze tašky pro opakované použití z papíru, bavlny nebo polyesteru. „Tyto materiály zvolil Penny Market na základě nezávislé studie realizované Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha,“ uvedl Peffek. Firma začne rovněž nabízet takzvané ovosáčky, tedy pytlíky na ovoce, zeleninu či pečivo na opakované použití.

V Lidlu zase nabízejí kromě papírových tašek permanentní plastovou tašku, která je recyklovatelná, nebo tašku bavlněnou. Billa nově nabízí tašky z recyklovatelného papíru a rozložitelného polypropylenu a od jara přibydou tašky jutové a textilní.

Jednorázových tašek dříve zákazníci spotřebovali přes 40 milionů ročně
mluvčí Globusu Rita Gabrielová

V Albertu si lidé mohou koupit například papírovou tašku z recyklovatelného materiálu nebo opakovaně použitelnou tašku, která může podle mluvčí prodejen Albert Barbory Vanko nahradit v průběhu životnosti desítky až stovky igelitek. Globus má papírové tašky, pevné tašky z netkané textilie nebo tašky z recyklovatelného materiálu.

Desítky milionů tašek ročně

Ač to možná tak nevypadá, roční úspora odpadů je obrovská. „Jen v našich prodejnách jsme za rok 2016 prodali přes 27 milionů jednorázových igelitových tašek,“ uvedla Holá. Po zrušení prodeje igelitových tašek se alternativních variant podle ní prodává mnohem méně. „Zaznamenali jsme také, že si zákazníci začali častěji nosit své vlastní tašky,“ dodala.

Zpoplatnění stálo za velkým snížením prodejů igelitek v Albertu. „K výraznému, více než dvoutřetinovému omezení prodeje plastových tašek došlo již při jejich zpoplatnění. K tomu jsme přistoupili už před více než pěti lety,“ řekla Vanko.

Podobná situace nastala i v Globusu. „Jednorázových tašek dříve zákazníci spotřebovali přes 40 milionů ročně. V posledních letech tato spotřeba několikanásobně klesla také proto, že jsme tašky zpoplatnili,“ uvedla Gabrielová. I do Globusu si lidé více nosí tašky vlastní. „Vidíme stále větší snahu zákazníků využívat tašky pro opakované použití, ať už jsou to ty vlastní přinesené, anebo zakoupené u nás,“ dodala.

Anketa

Kupujete si při nákupech jednorázové igelitové tašky?
velmi často
11,5 %
občas
12,3 %
jen výjimečně
36,7 %
ne
39,5 %
Celkem hlasovalo 2471 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám