Hlavní obsah

Na stát budou Češi letos pracovat o týden déle než loni

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi letos přestanou pracovat na stát 29. května. To je o šest dní později než v loňském roce, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 22. května. V pondělí to uvedl Liberální institut.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik dní Češi pracují na stát.

Článek

Za den daňové svobody institut označuje pomyslný okamžik, od nějž jde jeho roční mzda na účet občana. Do té doby pracuje na stát – prostřednictvím daní a odvodů lidé platí výdaje státních a veřejných institucí.

Na dřívější datum než letos institut vyhlásil den daňové svobody zatím jen dvakrát. „Je skvělé, že už třetí rok za sebou máme den daňové svobody už v květnu. Důvody však nelze hledat v tom, že by politici zpytovali svoje svědomí a omezili svoji chuť utrácet,” podotkl ředitel institutu Martin Pánek.

„Letos však budeme na stát vydělávat o týden déle. Na vině je zpomalení hospodářského růstu, tedy už nevyděláváme tolik, aby to vláda nestihla utratit za nás,“ dodal.

Letošní den daňové svobody je v Česku o den později, než je průměr OECD. Nejdřívější den daňové svobody měli v Irsku 5. dubna. V Litvě a Švýcarsku jej oslaví 3. května.

Nejpozději oslaví den daňové svobody Francouzi, a sice 22. července. Ve Finsku vychází letos den daňové svobody na 9. července a v Belgii na 7. července.

Liberální institut určuje den daňové svobody podle výpočtu podílu státních výdajů na hrubém domácím produktu (HDP). Neukazuje tak, kolik daní občané skutečně platí. Promítá se v něm, jak moc stát utrácí a jak rychle roste ekonomika.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Podle ní budou Češi v letošním roce pracovat na stát 174 dní, o jeden den méně než v loňském roce. Den daňové svobody tak podle Deloitte budeme slavit až 23. června. Deloitte vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám