Hlavní obsah

Dědička impéria Disney označila plat šéfa firmy za „šílenství“

Novinky, tov

Generální ředitel mediální společnosti Walt Disney Bob Iger loni vydělal skoro 66 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). To je 1424krát víc, než je průměrný plat ve společnosti. Na sociálních sítích to za „šílené“ označila Abigail Disneyová, vnučka spoluzakladatele firmy. Komentář vyvolal debatu, informují o něm americká i evropská média.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Generální ředitel společnosti Walt Disney Bob Iger na premiéře nových Avengers Endgame.

Článek

Abigail Disneyová je vnučka Roye Disneyho, spoluzakladatele firmy a bratra Walta Disneyho.

„Podle všech objektivních měřítek, více než tisícinásobek průměrného platu je šílenství,“ napsala v neděli na Twitteru. Tak velké rozdíly v odměňování podle ní mají ničivý vliv na společnost.

Igera, který vede firmu od roku 2005, ovšem na druhou stranu označila za „brilantního manažera“. Společnost Disney loni dosáhla rekordního zisku a letos dokončila koupi většiny byznysu společnosti 21st Century Fox.

Skoro polovinu Igerova platu tvoří bonusy. Abigail Disneyová uvedla, že kdyby mu tyto prémie klesly na 10 milionů dolarů (228 milionů korun), mohli by všichni zaměstnanci dostat přidáno 15 procent.

Průměrný roční plat ve firmě Walt Disney je podle studie společnosti Equilar 46 127 dolarů (1,06 milionu korun). To zhruba odpovídá americkému průměru podle statistik. Například zaměstnancům v zábavních parcích Dinesyland zvedli minimální mzdu na 15 dolarů (343 korun) za hodinu. Podle federálních zákonů je minimální mzda 7,25 dolaru.

Tolik si nezaslouží ani Ježíš

Disneyová, která se věnuje točení dokumentárních filmů a charitě, se i tak pozastavuje nad tím, proč tak zisková firma platí mzdy stále dost blízko zákonným požadavkům.

Stejně tak zpochybnila i prémii 1000 dolarů, kterou firma loni vyplatila 125 tisícům zaměstnancům díky změně daňového zákona. „Prémie jsou pěkné. Každý je uvítá. Ale víte, co potěší ještě víc? Přidání. A pokud jsou daňové změny trvalé, není to důvod spíše ke navýšení platů?“ ptá se.

Disneyová vlastní podle vlastních slov „nevelký” akciový podíl ve firmě, nefiguruje v žádných vedoucích orgánech. Není to poprvé, kdy kritizovala vysoké platy manažerů. Už dříve zaujala výrokem, že pětisetnásobek průměrného platu by si „nezasloužil ani sám Ježíš“.

Reklama

Související témata:

Související články

Disney koupil 21st Century Fox za 1,6 bilionu

Americký gigant Walt Disney dokončil převzetí společnosti 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu Kč). Obchod uzavřený před dvěma lety dlouho...

Výběr článků

Načítám