Hlavní obsah

Seriály, filmy a zábavné pořady. Disney spustí vlastní streamovací službu v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney ve Spojených státech v polovině listopadu spustí vlastní streamovací službu. Nabídne ji levněji než rival Netflix, její obsah ale bude užší a zaměřený na rodinné filmy a rodinné zábavné pořady. Ve čtvrtek to oznámil šéf podniku Robert Iger.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Logo společnosti Walt Disney na burze v New Yorku

Článek

Za službu s názvem Disney Plus si společnost bude měsíčně účtovat 6,99 dolaru (159 Kč), zatímco internetová televize Netflix nabízí své měsíční předplatné za 13 dolarů (295 Kč). Diváci Disney Plus budou moci zhlédnout například sérii Hvězdných válek nebo seriál Simpsonovi a stovky dalších seriálů a filmů. Bude je možné i stáhnout a sledovat offline.

Po spuštění 12. listopadu by se služba měla do dvou let rozšířit i do Evropy a do Asie. Disney odhaduje, že do roku 2024 bude mít 60 až 90 milionů zákazníků. Exkluzivně chce nabízet pořady pocházející z vlastního studia, které stáhne z nabídky Netflixu a dalších rivalů. Netflix má v USA asi 60 milionů zákazníků.

Akcie Netflixu v reakci na zprávu spadly asi o pět procent, čímž se tržní hodnota firmy během několika minut snížila o osm miliard dolarů (181 miliard Kč). Pohybovala se tak kolem 153 miliard USD. Později akcie ztrátu mírně snížily.

Akcie Disney se vydaly opačným směrem, stouply o více než deset procent a tržní hodnota společnosti vzrostla o 23 miliard asi na 235 miliard dolarů.

Vlastní službu chystá také Apple

Na podzim letošního roku se chystá přijít na trh s vlastní streamovací službou i společnost Apple, novinka se jmenuje TV+. Prostřednictvím ní bude americký počítačový gigant produkovat i vlastní programy.

Ve vysílání se objeví takové hvězdy, jako jsou například Jennifer Anistonová, Reese Witherspoonová, Steve Carell či Jason Momoa.

Představení Apple TV+Video: archiv tvůrců

V rámci služby Apple TV+ budou dostupné nové seriály, nejrůznější zábavné a hudební show a v neposlední řadě také komediální stand-upy. Jednotlivé pořady a filmy nebude nutné sledovat pouze on-line, lidé si je budou moci stáhnout také do svých zařízení a dívat se na ně i bez připojení k síti.

Apple dal s novou službou jasně najevo, že má dostatek prostředků, aby mohl přitáhnout skutečně zvučná jména a známé osobnosti. Má tedy rozhodně dobře našlápnuto k tomu, aby se prodral mezi nejpopulárnější video platformy na trhu.

Apple TV+ přijde na podzim, ale americký počítačový gigant zatím neprozradil, kolik bude stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám