Hlavní obsah

Šunka podraží. Ceny vepřového rostou i kvůli moru v Číně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se musí připravit na citelné zdražení šunky či vepřového, shodují se zpracovatelé masa i analytici. V dalších zemích Evropy, například v Německu, už ceny stoupají. Jedním z faktorů je velká poptávka po dovozu prasat do Číny, kde chovy ve velkém decimuje africký mor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vepřového začíná být na trhu nedostatek

Článek

„Vepřové, které je důležitou položkou jídelníčku čínských domácností, se v nejlidnatější zemi světa stává nedostatkovým zbožím. Příčinou je vybíjení tamních chovů prasat, které souvisí s propuknutím epidemie afrického moru prasat. Početní stav prasat a selat je v Číně nejnižší od roku 2011,“ upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V Číně je podle něj morem prasat nakažena až polovina chovů, ceny vepřového se tam ještě letos mohou zvýšit o polovinu.

Větší poptávka po dovozu vepřového do Číny podle něj dopadá i na trh v Evropě a Česku.

„Například kilogram vepřové kýty bez kosti v únoru v ČR zdražoval meziročně o zhruba dvě procenta, v nadcházejících měsících však nelze vyloučit nárůst ceny ze současných zhruba 121 korun až na 145 korun za kilogram,“ uvedl.

Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina podle ČTK odhaduje, že v následujících měsících vepřové může na pultech zdražit až o pětinu.

„Myslím si, že zdražování hrozí. Především proto, že vepřové podražilo i v zahraničí, například v Německu,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Vedle čínského faktoru jsou tu podle něj i další tuzemské vlivy, jako růst nákladů na produkci vepřového. Loni kvůli neúrodě podražily krmné směsi pro výkrm prasat, roste cena práce a obecně začíná klesat nabídka vepřového.

„Očekával bych zdražení v řádu týdnů, možná ještě v dubnu, u výsekového masa tak oproti současnosti o 10 procent, u uzenin tak o pět procent,“ dodal Havel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám