Hlavní obsah

Benzín rychle zdražuje, průměrná cena stoupla nad 32 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražovaly, výrazněji opět stoupla cena benzínu. Motoristé nyní tankují Natural 95 v průměru za 32,24 koruny za litr, což je o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr, vyplývá z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 10. dubnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou aktuálně na Vysočině, kde řidiči tankují benzín za 32,86 koruny za litr a naftu za 32,46 Kč/l. V Praze, která je druhá nejdražší, byl v porovnání s Vysočinou natural levnější o 16 haléřů a nafta o 26 haléřů. Kromě Vysočiny a Prahy se nafta dostala přes 32 korun také v Plzeňském kraji.

Naopak nejlevnější natural je ve Zlínském kraji, tamní čerpací stanice jej nabízí v průměru za 31,84 koruny za litr. Pod 32 korunami je benzín ještě v Jihočeském, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Nejnižší cena nafty je v Jihočeském kraji, kde se v průměru prodává za 31,24 Kč za litr.

Podle analytiků budou pohonné hmoty zdražovat i v dalším týdnu. „Cena benzínu poroste výrazně rychleji než cena nafty, což je dáno koncem zimní sezony, kdy byla po naftě větší sháňka z důvodu silnější poptávky po topné naftě," řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Benzín podle něj v příštím týdnu zdraží o 20 až 30 haléřů, nafta maximálně o deset haléřů.

Hlavním ekonom BHS Štěpán Křeček upozornil, že za zdražování benzinu a nafty mohou vysoké ceny ropy. Českým řidičům ale mohl udělat radost posilující kurz koruny vůči dolaru, který snižuje cenu dováženého zboží, což se týká i ropných produktů. „Vývoj kurzu koruny vůči dolaru však nedokáže přehlušit skutečnost, že se cena ropy pohybuje na svých pětiměsíčních maximech," dodal Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám