Hlavní obsah

Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta

• Aktualizováno
Novinky, bož

Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V předchozím měsíci odešlo z evidence ÚP ČR téměř 49 tisíc lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu,” uvedla šéfka úřadu Kateřina Sadílková.

„Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství,” dodala.

Nejnižší nezaměstnanost byla v okresech Praha-východ (1,1 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,3 procenta) a Praha-západ (1,5 procenta). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti v březnu vykázaly okresy Karviná (6,9 procenta), Znojmo (5,8 procenta) a Most (5,8 procenta).

Celkem na konci března úřad evidoval 227 053 uchazečů o práci, což bylo o 14 364 méně než v lednu a o 36 555 lidí méně než před rokem.

„Pokles není až tak dán ekonomickou výkonností Česka, která v prvních měsících roku podle všeho spíše zpomaluje, ale stojí za ním nástup sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Zajímavý je pohled na statistiku volných pracovních pozic, ta se zvýšila na 339 tisíc. Nicméně i to je díky příznivé sezonnosti. Pokud odhlédneme od kalendářních vlivů, tak z našich propočtů vidíme, že počet pracovních pozic už neroste a zaznamenal druhý měsíc v řadě mírný pokles,” dodal.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám