Hlavní obsah

Čína a USA podle čínských médií učinily nový pokrok v jednání

Peking

Čína a Spojené státy učinily „nový pokrok” v rámci uplynulého kola obchodních jednání, které skončilo v pátek. Uvedla to v sobotu čínská státní televize CCTV. Obě strany jednaly o návrhu textu dohody v otázkách jako je transfer technologií, ochrana duševního vlastnictví, služby, zemědělství, bilaterální obchodní bilance a systém realizace. Jednání mají pokračovat příští týden.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Ani jedna ze stran však po třídenním jednání neposkytla žádné bližší podrobnosti. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek řekl, že dohoda by mohla být oznámena v příštích čtyřech týdnech.

Poradce Bílého domu Larry Kudlow v pátek v rozhovoru s Bloomberg Television prohlásil, že byl učiněn pokrok v mnoha oblastech. Obchodní jednání mají podle něj pokračovat příští týden prostřednictvím videokonference.

Pokračování v jednáních berou ekonomové jako pozitivní znamení. "Skutečnost, že stále jednají a mluví o jednáních pozitivně naznačuje, že si obě strany myslí, že jsou na cestě k vyřešení," řekla agentuře Reuters viceprezidentka americko-čínské obchodní rady Erin Ennisová. Rada zastupuje americké firmy podnikající v Číně.

Trump: Čína krade technologie

Centrem sporu mezi oběma stranami jsou obvinění vlády amerického prezidenta Trumpa, že Čína krade technologie a nutí americké firmy předávat jí svá obchodní tajemství, aby Peking předstihl Washington v technologické dominanci. V rámci tlaku na Čínu zavedly Spojené státy cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu činí 250 miliard USD (5,7 bilionu Kč). Čína odpověděla odvetnými cly na zboží z USA v hodnotě 110 miliard USD.

Kvůli obchodnímu sporu mezi USA a Čínou už mimo jiné Světová banka a Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršily výhled růstu globální ekonomiky. Obávají se, že obchodní válka ublíží obchodu a způsobí, že podniky sníží investice do doby, než nebude jasné, jak spor skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám