Hlavní obsah

V Německu je možné vybírat vlaky i podle očekávané obsazenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Lidé cestující v Německu po železnici si od pondělí mohou vybírat vlaky také podle jejich obsazenosti. Tuto možnost nyní nabízí rezervační systém společnosti Deutsche Bahn (DB), která spoje podle očekávané vytíženosti řadí do čtyř kategorií - od nízké až po výjimečně vysokou.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlak Německých drah stojí na nádraží v Kolíně.

Článek

Při vyhledávání železničního spojení na internetu se nově zákazníkům u jednotlivých vlaků zobrazuje i obrázek trojice postav. Podle jejich barvy lze rozlišovat očekávané vytížení daného spoje. V případě, že je jedna z postav tmavě šedá a další dvě světle šedé, znamená to, že ve vlaku zřejmě bude dostatek volných míst. Když jsou dvě postavy tmavé a jedna světlá, očekává dopravní společnost vysokou vytíženost a doporučuje rezervaci místa.

Pokud je trojice postav oranžová, bude vlak na některých úsecích nejspíš velmi plný a někteří cestující budou muset stát. V takovém případě dráhy doporučují místenku, nebo zvážit změnu spojení. Nejkritičtější je čtvrtý stupeň, při němž je trojice postav červená a navíc přeškrtnutá. V ten moment hrozí přeplnění vlaku, v němž bude muset řada pasažérů stát. Koupě lístku na takový spoj už není možná.

Očekávanou vytíženost Deutsche Bahn určuje jednak na základě počtu již uskutečněných rezervací a jednak podle toho, kolik lidí dané spojení využívalo v minulosti. Od 9. dubna má být nový systém dostupný i v mobilní aplikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám