Hlavní obsah

ČEZu klesl loni čistý zisk o 45 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupině ČEZ loni klesl čistý zisk o 45 procent na 10,5 miliardy korun Kč. Důvodem poklesu jsou hlavně předloňské jednorázové výnosy. Tržby dosáhly 184,5 miliardy, informovala v úterý firma.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj čistého zisku ČEZ

Článek

Meziroční srovnání podle ČEZ značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard.

V letošním roce ČEZ očekává výrazný nárůst čistého zisku na 17 až 19 miliard korun.

„V roce 2019 se po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny významně projeví ve výsledcích hospodaření růst cen elektřiny na velkoobchodních energetických trzích,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

„Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec tržní ani naše odhady nenaplnily. Výhled na letošní rok je optimističtější,“ komentoval čísla analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám