Hlavní obsah

Masný skandál pustí Polsku žilou

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude-li dramatická situace kolem polského masa pokračovat do konce roku, polský vývoz masa klesne o víc než miliardu zlotých (šest miliard korun). V Polském rozhlase na to v pátek upozornil Jacek Zarlecki, šéf polského Sdružení chovatelů dobytka na maso.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kontrola masa v Rynolticích v souvislosti s kauzou problémového polského hovězího masa (archivní foto)

Článek

Televize TVN24 připomněla, že maso z nemocných či uhynulých krav se v Polsko nelegálně vykupovalo, zpracovávalo a dodávalo na trh dlouhé roky, o čemž podle televize ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski celou dobu dobře věděl.

Ministr tvrdí, že i nyní jde o ojedinělé případy a že ostatní dodávky polského masa jsou „zcela v pořádku“.

Už to tu bylo

Ukázalo se ale, že již v roce 2006 vykoupil 35letý podnikatel z brodnického okresu doslova za pár zlotých ve třech vojvodstvích přes tisíc nemocných krav a po nelegálním zpracování na jatkách maso z nich jako nezávadné putovalo s obrovským ziskem do obchodní sítě.

Ardanowski, tehdy náměstek ministra zemědělství ve vládě premiéra Jaroslawa Kaczyňského, vzápětí po vypuknutí této aféry oznámil, že urychleně „dojde k výraznému posílení veterinární kontroly a budou přijaty kroky, které úplně a definitivně vyloučí podobné skandální chování“.

Když v roce 2013 redaktoři odhalili nekalé praktiky ve dvou ilegálních bourárnách v suwalském okrese, narazili vlastně jen na špičku ledovce. Kolik závadného masa se tehdy a poté vyvezlo nebo skončilo v domácí obchodní síti a kolik ho zkonzumovali nic netušící lidé, přičemž mohli ohrozit své zdraví, se přesně nezjistilo dodnes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šokující záběry z polských jatek, kde poráželi nemocné krávyVideo: Reuters

Koncem letošního ledna se na internetu nacházelo 573 inzerátů zájemců o výkup těžce nemocných či zdechlých krav. Inzeráty tam zůstávaly i přesto, že stanice TVN24 už odvysílala reportáž o hrůzách na jedněch polských jatkách.

Za pomoci falešných dokladů se tam ze závadného skotu stával „zdravý“ dobytek, který vzápětí putoval na porážku. Zpracováno tak bylo přes 120 tun tajně uskladněného masa pocházejícího i z uhynulého dobytka, které mělo skončit v kafilerii.

„Kdyby šlo o ojedinělé případy, tak by inspektoři Evropské komise nezjistili, že se z evidence ztratily tisíce krav, o nichž nikdo neví, kde vlastně jsou,“ upozornil deník Super­express. Dodal, že přetrvává vážné podezření, že skončily na jatkách a maso z nich mimo jakoukoli veterinární kontrolu následně na talířích.

Ministr vtáhl do sporů i Krtečka 

Za této situace podle ČTK zapojil ministr Ardanowski do sporů s Prahou i postavičky z českých kreslených pohádek. Objevily se v pátek v jeho vzkazu na Twitteru českému protějšku Miroslavu Tomanovi.

„Maso od neznámých krav, které chybějí v českém systému evidence, bylo získáno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska,“ napsal Ardanowski.

Narážel tím na zjištění české Státní veterinární správy, která ve čtvrtek informovala, že v Praze na Bohdalci fungovala nelegální bourárna masa. Veterináři spolu s policií a celníky zajistili na místě skoro 1200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení.

Ardanowski k tomu posměš­ně poznamenal, že nelegální sklad v centru Prahy „vedl známý konspirátor Krteček a přepravou neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka“.

Problémy s polskými potravinami
Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.
V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR i s polským kakaem, které ve skutečnosti obsahovalo pouze 80 procent kakaa a zbytek tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.
V minulosti také veterináři opakovaně našli salmonely v kuřecím, v krůtím i vepřovém mase dovezeném z Polska. Asi největší případ z posledních se týkal vajec – v říjnu 2016 zakázala Státní veterinární správa (SVS) na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.
V únoru 2017 vyvolala pozornost zpráva SVS o tom, že v Jablonci nad Nisou prodala jedna z firem zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo i bakterie salmonelózy. Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. O měsíc později SZPI varovala spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého masa, který také obsahoval bakterie salmonely. SZPI vložila informaci do RASFF.
Během roku 2017 i loni se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny, ve kterých zjistila SZPI nadlimitní množství pesticidů.
V srpnu 2017 vypukl skandál s jedem ve vejcích. Na trhu v několika zemích Evropy včetně ČR a Slovenska se objevily miliony vajec a výrobků z nich obsahujících fipronil. V Česku pocházela podle veterinářů vejce s jedem z různých chovů z Polska. Také na Slovensko byla dodána z Polska vejce kontaminovaná fipronilem.

Reklama

Výběr článků

Načítám