Hlavní obsah

Polské kuřecí maso ze šarže se salmonelou šlo hlavně do jídelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl v pátek majitel firmy Petr Novotný – Gastroplus Louny, v jejímž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili.

Foto: SVS

Etiketa z kartonu polského kuřecího, kde byla odhalena salmonela

Článek

"Jednalo se asi o 16 organizací, kam se zaslala zmíněná dodávka. Tyto organizace jsou vesměs jídelny, které maso tepelně zpracovávají, a tudíž se riziko zdravotních problémů velice eliminuje. Tím však nechci celou věc v žádném případě bagatelizovat a musíme všemi silami zabránit, aby k těmto excesům nedocházelo a nebylo ohroženo zdraví našich občanů," uvedl Novotný.

Upřesnil, že rozbor na salmonelu byl proveden z mrazených kuřecích stehen kalibru 220 gramů o celkové váze 190 kilogramů. "Jelikož byla ten den zpracovávaná drůbež i s jinou šarží, bylo vydáno opatření o zastavení i jiných šarží o celkové váze 1200 kilogramů, kde by mohlo být riziko kontaminace," uvedl majitel firmy.

Celá dodávka kuřecích stehen byla podle něj zablokována, celkem šlo o 4800 kilogramů. Jsou prováděny další rozbory ostatních šarží, aby se k zákazníkům nic závadného nedostalo. Problematická dodávka je uskladněna odděleně.

"Ostatní kuřecí sortiment i ostatní kuřecí stehna od jiných dodavatelů jsou nezávadná a prošla laboratorními testy," doplnil Novotný. Už ve čtvrtek Novotný řekl, že s dodavatelem spolupracuje dlouhodobě a potíže se vyskytly poprvé, ve spolupráci tak zřejmě bude pokračovat.

Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.

Bakterii salmonely veterináři minulý měsíc odhalili také v polském hovězím, celkem se z dané šarže do ČR dostaly skoro dvě tuny masa. Česko pak zavedlo mimořádné kontroly polského hovězího. Brusel nyní požaduje jejich ukončení, považuje je za nepřiměřené.

Anketa

Kontrolujete si při nákupu na etiketách původ masa?
Ano
60 %
Ne
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám