Hlavní obsah

Hovězí se v polském příhraničí neprodává, Češi už pro ně nejezdí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hovězí maso z polské příhraniční oblasti v sousedství Náchodska téměř zmizelo. Polští prodejci se podle místních nejspíš nechtějí dostat do zorného pole kontrolorů a navíc výrazně poklesl zájem Čechů o polské maso.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Chladicí boxy na kudowecké tržnici zejí v těchto dnech většinou prázdnotou.

Článek

Chladicí boxy na tržnici v Kudowě Zdróji, kde trhovci donedávna nabízeli hlavně Čechům široký sortiment syrového masa, zely koncem minulého týdne prázdnotou. Zbytek prodejních pultů vyplňovaly masné výrobky, především stále oblíbené klobásky z vepřového, jež přestály všechny masné krize. A také uzené ryby.

Atmosféra připomíná nedávnou dobu, kdy se kšefty načas zadrhly kvůli konzervaci masných potravin pomocí průmyslové soli nebo konině zaměňované za hovězí. Trhoveckým prodejcům masa se tehdy ale ještě vyplatilo stát v mrazu za krámky. Dnes někteří už stáhli rolety. Maso z nemocných krav z minimálně jedněch polských jatek, teď ještě k tomu nakažené salmonelou, prodejcům zasadilo velkou ránu.

Raději jiná masa

„Syrové maso neprodáváme a wolowinu (hovězí) už vůbec,“ potvrdil mi muž za prázdným pultem s odloženou řeznickou sekerou. Otázku proč odbyl rozpačitým pokrčením ramen.

Hovězí byl problém sehnat také v masných obchodech lázeňského města, přirovnávaného ke Karlovým Varům. Jeden z krámů ho neměl v nabídce vůbec, ve druhém se mezi horami vepřového a kuřecího krčily dva balíčky odřezků na guláš a několik špalků zadního prezentovaného jako exkluzivní za necelých dvě stě korun za kilo.

„Víc nemáme. Je konec týdne,“ odbyla nás prodavačka. „Poláci hovězí moc nejedí. Dávají přednost jiným masům. Hovězí odtud šlo vždy především na export,“ odůvodňuje ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Společné kontroly nejsou

Zákazník proti Česku nemá v Polsku příliš šancí zjistit, zda kupuje skutečně nezávadné maso. Veterináři z obou zemí mezi sebou úzce nespolupracují ani v příhraničních oblastech, kam zajíždějí za každodenními nákupy stovky Čechů. Součinnost mezi českou a polskou veterinární správou na poli kontrol neexistuje.

„Společné kontroly neděláme. Systém veterinárního dozoru je v Polsku jiný, ani nevím jaký. Zákony máme sice stejné, Poláci ale postupují jinak. Obávám se, že o tom ani nechtějí moc mluvit. Informace si jinak předáváme, bezprostřední součinnost ale není,“ potvrdil Hantsch, podle něhož se polské závadné hovězí v Královéhradeckém kraji, na rozdíl od jiných regionů, doposud ve spotřebitelské síti nevyskytlo.

Jenom za loňský rok zachytili královéhradečtí celníci skoro 130 tun hovězího, drůbežího a vepřového, vesměs polského, masa bez předepsaných dokladů. Letos šlo zatím o 666 kilogramů masa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám