Hlavní obsah

České spořitelně stoupl zisk na 15,4 miliardy, rekordně vydělal i její majitel Erste

Novinky, bož
Aktualizováno

České spořitelně v loňském roce vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy korun. Majitel spořitelny, rakouská Erste Group, loni vydělal o 36 procent více – rekordních 1,79 miliardy eur (46 miliard korun). Vedení Erste na valné hromadě akcionářů navrhne zvýšení dividendy z 1,2 na 1,4 eura na akcii.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čistý úrokový výnos České spořitelny v roce 2018 činil 27,8 miliardy korun. To je téměř o desetinu více než před rokem.

Více úvěrů i vyšší úroky

„Na růst čistého úrokového výnosu jako nejdůležitější složky provozních výnosů mají největší vliv rostoucí úvěrové obchody a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou,“ uvedla spořitelna.

„Celkový objem privátních hypoték meziročně vzrostl o více než 11 procent, stejným tempem rostly i úvěry velkým korporátním klientům. Důvěra klientů se pozitivně promítla i do růstu depozit,“ dodal šéf představenstva spořitelny Tomáš Salomon.

Středeční obchodování na pražské burze končily akcie Erste na hodnotě 807 korun, za den tak připsaly 0,55 procenta. V polovině prosince klesly akcie Erste na 765 korun, ještě na začátku stejného měsíce se pohybovaly nad hranicí 900 korun.

Česká spořitelna je největší banka v Česku co do počtu klientů. Matka České spořitelny, Erste Bank vedle Česka a Rakouska působí i na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám