Hlavní obsah

Miliardář Soros přirovnal Evropskou unii k Sovětskému svazu před rozpadem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář a filantrop George Soros v komentáři pro britský deník Guardian přirovnal Evropskou unii (EU) k Sovětskému svazu. Podle Sorose je EU v současnosti v podobné fázi vývoje jako komunistické impérium v roce 1991. Právě v tom roce se svaz rozpadl.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

Evropská unie v náměsíčnosti kráčí do zapomnění a její lidé by se měli probudit dříve, než bude pozdě. „Pokud se neprobudí, Evropská unie skončí stejně jako Sovětský svaz v roce 1991,“ napsal v úterý Soros.

Podle Sorose se nacházíme v historické chvíli, která má přímo revoluční potenciál. K revoluci podle něj může dojít již v květnu při volbách do Evropského parlamentu (EP), míní Soros. Odpůrci unie budou mít ve volbách komparativní výhodu, myslí si.

„Existuje pro to množství důvodů, včetně zastaralého stranického systému ve většině evropských zemí, praktické nemožnosti změny Lisabonské smlouvy nebo nedostatku nástrojů, kterými lze členské státy přivést k odpovědnosti za porušování principů, na nichž byla EU založena,“ upřesnil.

Současné vedení EU podle Sorose připomíná sovětské aparátčíky, kteří byli pověstní svou zkostnatělostí a neochotou přistoupit na změny.

„Je těžké si představit vítězství proevropských stran v květnových volbách, pokud tyto strany neupřednostní zájmy Evropy před zájmy svými,“ tvrdí s tím, že proevropští politici by v takovém případě přišli s argumentem, že je třeba EU zachránit, aby bylo možné ji radikálně změnit.

Americký miliardář maďarského původu George Soros je podle aktuálního žebříčku magazínu Forbes 60. nejbohatším člověkem světa se jměním 8,3 miliardy dolarů (190 miliard korun). Je mu 88 let.

Reklama

Související články

Soros je osobností roku podle Financial Times

Americký finančník maďarského původu George Soros je podle výběru britského listu Financial Times (FT) osobností letošního roku. Prestižní noviny jej označily...

Výběr článků

Načítám