Hlavní obsah

Studio autorů úspěšné české hry Kingdom Come koupili za miliardu Švédové

Pražské vývojářské studio Warhorse Studios, které stojí za úspěšnou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance, koupila společnost Koch Media patřící švédské vydavatelské firmě THQ Nordic. Většinovým vlastníkem studia byl dosud finančník a podnikatel Zdeněk Bakala, dalšími majiteli pak zakladatelé Daniel Vávra a Martin Klíma.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Kingdom Come: Deliverance

Článek

Firmy detaily transakce nezveřejnily, podle serveru iHNED.cz má Koch Media za studio zaplatit 42,8 milionu eur, tedy asi 1,1 miliardy korun.

Koch Media je vydavatelem hry Kingdom Come. „Transakce, která zahrnuje studio a jeho duševní vlastnictví, navazuje na úspěšné partnerství obou společností při distribuci hry,” informovala Šárka Samková ze společnosti BM Management, která spravuje privátní aktiva manželů Bakalových v Česku.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

Hra Kingdom Come: Deliverance byla uvedena na trh právě před rokem, za tu dobu se prodalo už přes dva miliony kopií, z toho polovina ve Spojených státech a Německu. Získala také desítky ocenění po celém světě. Patří do skupiny tzv. RPG (role playing game) her.

Odehrává se jako reálný příběh ve středověkém Česku, konkrétně v Posázaví, zmítaném válkami a nepokoji. Vývojáři Warhorse Studios se podíleli na vzniku dalších úspěšných her, Mafia nebo Operace Flashpoint.

Upoutávka na hru Kingdom Come: DeliveranceVideo: Warhorse Studios

Výkonný ředitel Warhorse Studios Martin Frývaldský připomněl, že studio začínalo jako malý start-up s partou nadšených vývojářů. „Dovednosti našich lidí, důvěra a podpora našeho hlavního investora Zdeňka Bakaly a také nadšení fanoušků, kteří podpořili vývoj naší hry v crowdfundingové kampani na Kickstarteru, nám pomohly vyrůst až na mezinárodní úroveň. Věříme, že s THQ Nordic v zádech budeme svým fanouškům přinášet ještě lepší hry a že budeme dále posouvat hranice celého herního průmyslu,” uvedl.

Společnost Koch Media patří k předním producentům a marketérům digitální zábavy v Evropě a v Severní Americe. Kromě her pro počítače a herní konzole, které vydává mimo jiné pod značkou Deep Silver, se zabývá také filmy. Před rokem ji koupil vydavatel počítačových her THQ Nordic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám