Hlavní obsah

ČOI zakázala hračky v podobě muffinů a croissantů, vypadaly příliš reálně

Česká obchodní inspekce zakázala prodávat molitanové napodobeniny muffinů a obložených croissantů. Hračky, které prodával obchod na Tachovsku, by podle ČOI mohli spotřebitelé zaměnit se skutečnými potravinami. Hrozí tak zažívací problémy nebo udušení, hlavně u dětí.

Foto: ČOI

ČOI zakázala prodávat napodobeniny potravin.

Článek

Velmi zdařilé napodobeniny dortíků, muffinů a obložených croissantů objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní, řekl její ředitel Jan Řezáč.

„Svým tvarem a barevným provedením věrně napodobují originál včetně konzistence. Materiál je také příjemný, měkký, z pěnového tvrdšího molitanu a odpovídajícím způsobem i voní. Zejména muffin svým vanilkovým aroma přímo vybízí k ochutnání,“ uvedl.

Foto: ČOI

Potraviny jsou vyrobené z molitanu

Také croissant voní po uzenině a zelenině. Tyto velmi kvalitně provedené produkty jsou podle Řezáče obzvláště nebezpečné, neboť nejen malé děti nebo senioři, ale i běžný dospělý mohou výrobek bez problémů zaměnit za potravinu.

Foto: ČOI, ČTK

Jedna z napodobenin muffinu

Zdravotní následky můžou být podle inspekce různé od zažívacích obtíží po požití až po život ohrožující vdechnutí malých částí, které bývají jako ozdoby součástí těchto výrobků.

„Tyto výrobky, které byly nabízeny v transparentních krabicích po šesti kusech, byly deklarovány jako hračky pro děti,“ dodal Řezáč.

Foto: ČOI

Lidé by se podle ČOI mohli výrobky dusit

Šlo o čínské produkty distribuované polským dovozcem. ČOI na místě zakázala jejich prodej a odvezla si vzorky, na něž nechá zpracovat odborný posudek.  Pokuty se mohou v krajním případě vyšplhat do milionů korun.

V minulosti ČOI na západě Čech zachytila svíčky z vosku ve tvaru ovoce nebo  napodobeniny marcipánových zákusků. Byly ale výrazně primitivněji provedené. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám