Hlavní obsah

Vozili závadné maso z Polska i do ČR? Toman to zjistí

Právo, sp, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportáž o podvodech se závadným hovězím masem otřásla Polskem, z něhož se masné produkty vyvážejí také do Česka. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) chce proto od Polska informace. V pondělí se kvůli tomu v Bruselu obrátil na svůj polský protějšek, Jana Krzysztofa Ardanowského.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Poté, co jsem obdržel informace o podvodech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Požádal jsem jej o oficiální informace, které poté vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ oznámil Toman. Ardanowski mu přislíbil, že se bude situací zabývat a vyvodí důsledky.

Podle reportáže polské TVN24 docházelo na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země opakovaně k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označováno za nezávadné a uvolněno na trh. Je otázkou, jestli se některé nedostalo i do Česka.

Podle údajů Státní veterinární správy (SVS) se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Správa se proto v pondělí dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo území Polska. Na odpověď zatím čeká.

Ministr Toman uvedl, že po dohodě s vedením veterinární správy už byly zahájeny intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso, zejména z Mazovského vojvodství. „Ochrana našich spotřebitelů je prioritou,“ prohlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Podle mluvčího SVS Petra Voráčka veterináři věnují kontrolám potravin dovážených ze zahraničí stabilně vysokou pozornost a počty kontrol každoročně mírně stoupají.

Reportér: Maso nikdo nekontroloval

Například v roce 2017 provedli inspektoři 7048 kontrol těchto potravin, v roce 2018 pak 7175 kontrol. SVS podle zprávy ministerstva zemědělství loni při kontrolách živočišných produktů zakázala uvolnit na trh necelých osm tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

Za dvě noční směny, které jsem tam odpracoval, jsme zpracovali 30 kusů evidentně závadného dobytka
reportér televize TVN24

Důkaz o šokující praxi na polských jatkách přinesla v sobotu polská televize TVN24. Její reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Ostrově Mazovském a to, co se tam dělo, zaznamenal skrytou kamerou.

„Za dvě noční směny, které jsem tam odpracoval, jsme zpracovali 30 kusů evidentně závadného dobytka,“ vylíčil.

Maso podle něj nekontroloval žádný veterinář a zaměstnanci na ně dávali razítko o nezávadnosti, ačkoli z něj někdy vyřezávali kusy již hnijícího masa.

Po různých „očistných kúrách“ maso putovalo bez omezení do obchodů. Podle zmíněné televize existuje v Polsku množství jatek, jež se na zpracování masa z nemocných zvířat „specializují“. Zisky z prodeje tohoto masa jsou totiž mnohonásobně vyšší než u masa ze zdravých zvířat.

Anketa

Sledujete původ masa, které kupujete?
Ano, vždy
53,1 %
Jen když to lze zjistit snadno z etikety
32,9 %
Ne
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 228 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám