Hlavní obsah

Kdo zaplatí nový jaderný blok? Podle ministryně má být jasno v dubnu

Do dubna letošního roku by mohlo být jasno o investičním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku. Novinářům to při příchodu na pondělní jednání vlády řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Slibovat, že tendr na stavbu bude vypsán letos, je podle ní ale předčasné.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. V roce 2014 zrušil ČEZ tendr na dostavbu Temelína, protože bez státních záruk považoval stamiliardovou investici za příliš riskantní. I když politici označují jadernou elektřinu za budoucí hlavní pilíř tuzemské energetiky, od té doby se stát s ČEZ nedokázal dohodnout na dalším postupu.

„Tendr bude tehdy, až bude jasno o investičním modelu a i o tom, jakou formou budeme investovat a budeme to mít vyjednáno v Bruselu. Dá se předpokládat, že s velkou pravděpodobností tam bude nějaká veřejná podpora, tu budeme muset v Bruselu vydiskutovat," uvedla Nováková.

Několikátý termín

Loni v srpnu přitom ministryně po jednání s premiérem Andrejem Babišem slibovala, že rozhodnutí o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku padne „do konce roku”. Ještě předtím v létě 2017 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uváděl jako nejzazší možný termín rozhodnutí jaro 2018. Žádný z termínů se nestihl. Opakované odkládání rozhodnutí loni kritizoval Svaz průmyslu a dopravy.

Podle odborníků by se měl nový blok stavět spíše v Dukovanech, protože jsou starší než Temelín. První blok funguje už od roku 1985. ČEZ tvrdí, že životnost lze prodloužit až na 60 let, za riziko ale označuje rozhodování regulačních orgánů, které musí provoz povolit.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám