Hlavní obsah

Auditoři z Bruselu už kontrolují v Praze

Právo, Jan Holý

Auditoři, které do Česka poslala Evropská komise zkontrolovat rozdělování dotací kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), jsou už od počátku týdne v Praze. A hned se pustili do práce. Premiér nařčení ze střetu zájmů odmítá.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Tým unijních odborníků odstartoval kontrolní misi v úterý na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). „Audit je zaměřen na fungování Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy a fungování řídicího a koordinačního výboru,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí MMR Vilém Frček.

Kontroloři navštíví MMR celkem čtyřikrát, naposledy 15. ledna. „Auditorům již byly poskytnuty všechny požadované podklady a ze strany ministerstva je jim poskytována maximální součinnost,“ potvrdil mluvčí.

Do fondu přijdou v pondělí

Ve čtvrtek pak auditoři navštívili ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle mluvčí ministerstva Barbary Hanousek Eckhardové s nimi byl resort od úterý v kontaktu. „Evropská komise si již vyžádala dokumentaci, která bude ověřována, zejména metodické dokumenty, podklady k přípravě dotčených výzev a dále podklady k projektům příjemců z holdingu Agrofert,“ uvedla.

Auditoři Evropské komise budou podle ní kontrolovat jak minulé programové období 2007 až 2013, tak aktuální pro léta 2014 až 2020. „Šetření na místě bude probíhat v lednu a únoru, následně komise zpracuje návrh auditní zprávy, který bude Českou republikou připomínkován. Poté bude vydána závěrečná auditní zpráva,“ uvedla mluvčí.

V hledáčku auditorů jsou i ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). „Termín pro zahájení auditu na zemědělství je pondělí 14. ledna. Podrobné informace k průběhu auditu ale nemáme,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Dotace Agrofertu po vstupu Babiše do politiky (v miliardách Kč)
2014201520162017
Provozní dotace10,81,11,35
Investiční dotace0,50,70,30,6
Elektřina z obnovitelných zdrojů0,10,10,10,15
Celkem1,61,61,52,1
Zaplaceno na daních1,71,51,80,7
Zdroj: Výroční zprávy Agrofertu

SZIF podle mluvčí Ireny Rokosové očekává, že kontrola bude probíhat od 14. do 18. ledna.

Naopak finance kontrolu nečekají. „Primárně jsou auditovány řídicí orgány jednotlivých dotačních programů, ministerstvo financí ale takovým orgánem není.

V tuto chvíli nám tedy není známo, že by se auditní tým chystal provádět auditní úkony i na ministerstvu financí,“ sdělil Právu Dominik Maslák z tiskového oddělení.

Audit vyplácení evropských dotací v Česku (v operačních programech rozvoje venkova, politiky soudržnosti a sociální politiky) nařídil v polovině prosince eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Současně pozastavil vyplácení evropských peněz pro koncern Agrofert, což požadovali i europoslanci.

Premiér střet odmítá

Komise dlouhodobě poukazuje na to, že ačkoli premiér Babiš po změně tuzemské legislativy převedl v únoru 2017 akcie svého holdingu Agrofert do svěřenského fondu a formálně tak v jeho vedení již nefiguruje, zůstává podle novely evropského práva ve střetu zájmů.

To podpořila i právní analýza, kterou si komise nechala vypracovat a jež unikla do médií. „Nezávisle na tom, zda může vykonávat kontrolu nad těmito subjekty, či nikoliv, je jeho zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a skupiny Agrofert zjevný,“ píše se v posudku.

Babiš jakýkoli střet zájmů dlouhodobě odmítá. „V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a jak to po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ hájí se premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám