Hlavní obsah

ČOI varovala před nebezpečnými světelnými řetězy

Novinky, tov

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) našla v prodeji na tržnicích světelné vánoční řetězy, které mohou způsobit požár nebo úraz elektrickým proudem.

Foto: ČOI

Nebezpečný světelný řetěz

Článek

Nebezpečné světelné řetězy objevila inspekce při kontrolách v Plzeňském a Karlovarském kraji. Od začátku prosince odebrala 19 kusů. Měla důvodné podezření, že některé výrobky mohou být nebezpečné, což následně prokázala odborná zkouška.

U nebezpečných světelných řetězů jde krabičku s elektroinstalací snadno otevřít. Spotřebitel tak má volný přístup k elektrickým spojům s napětím 230 V, což může vést ke vzniku škod na zdraví či majetku. Od takové elektroinstalace může dojít poměrně snadno k požáru vánočního stromku, záclon nebo celého bytu. Takové zboží může rovněž způsobit úraz elektrickým proudem, uvedla inspekce.

„V posledních letech jsme zaznamenali obrovský nárůst nabídky této oblíbené vánoční dekorace. Bohužel s nárůstem nabídky vzrůstá i riziko zvýšeného počtu nebezpečných výrobků, které se vyskytují nejen na příhraničních tržnicích, ale i v kamenných provozovnách ve vnitrozemí. V loňském roce došlo v Plzeňském kraji k popálení malého dítěte právě takovým světelným řetězem,“ řekl ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám