Hlavní obsah

Obří skandál: Deutsche Bank měla přes Dánsko vyprat v přepočtu tři a půl bilionu

– Kodaň

Německá Deutsche Bank se stále více zaplétá do skandálu obřích parametrů, který se točí kolem praní špinavých peněz. Přes dánskou Danske Bank mělo být vypráno zhruba 150 miliard dolarů (asi 3,4 bilionu korun) pocházejících z podezřelých fondů. V pondělí to napsala agentura Bloomberg s odvoláním na výpověď whistleblowera Howarda Wilkinsona před komisí dánského parlamentu.

Foto: Luke MacGregor/File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Wilkinson uvedl, že peníze šly přes pobočku předního evropského věřitele v USA. Podle zdroje Bloombergu obeznámeného se situací jde právě o Deutsche Bank.

Několik mezinárodních vyšetřování kvůli údajnému praní špinavých peněz se v současnosti soustředí na estonskou pobočku Danske Bank, pro kterou byla Deutsche Bank korespondenční bankou. Skandál se týká transakcí v hodnotě 200 miliard eur (5,2 bilionu Kč) z let 2007 až 2015, které Danske Bank uskutečnila přes estonskou divizi. Dánská banka v rámci interního vyšetřování dospěla k závěru, že velká část těchto transakcí je podezřelá a mohla napomáhat k legalizaci výnosů z trestné činnosti. K transakcím využila také globální působení Deutsche Bank, Bank of America Corp. a JPMorgan Chase & Co.

Trvalo to prý devět let 

Howard Wilkinson, šéf pobaltské obchodní sekce Danske Bank v letech 2007 až 2014, uvedl při slyšení před dánským parlamentním výborem, že do plateb přes estonskou pobočku bylo zapleteno několik dalších úvěrových institucí a že na řadě transakcí se podílely dvě velké americké banky a americká pobočka velké evropské banky. „Byla to přední korespondenční banka pro americké dolary,“ řekl Wilkinson. „Trvalo to do roku 2015, nejméně devět let,“ dodal.

V rámci šetření dánské banky vyšetřovatelé USA kontaktovali podle informací agentury Bloomberg jak německou Deutsche Bank, tak americké ústavy Bank of America a JPMorgan. Wilkinson odmítl banky jmenovat v obavách, že by mohl jít do vězení nebo čelit jiným soudním sporům.

Banka JPMorgan prý přestala poskytovat služby Danske Bank v roce 2013, druhé dva ústavy ještě dva roky pokračovaly.

Akcie Deutsche Bank, které letos klesly už o asi 46 procent, v pondělí ztrácejí přes jedno procento.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám