Hlavní obsah

USA chtějí zakázat mentolové cigarety. Akcie výrobců klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie tabákových firem v pondělí výrazně klesly v reakci na zprávu, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) hodlá zakázat mentolové cigarety. Akcie britského tabákového koncernu British American Tobacco (BAT) klesly o skoro 11 procent a byly nejslabší za téměř pět let. Akcie firmy Altria oslabily o necelá dvě procenta, akcie Imperialu ztrácejí přes dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Očekává se, že FDA tento týden zakáže většinu e-cigaret s příchutí. Důvodem je raketový nárůst obliby elektronických cigaret, zejména s ovocnými příchutěmi, mezi mladými lidmi. List The Wall Street Journal v pátek napsal, že FDA zajde ještě dál a do zákazu zahrne i tradiční mentolové cigarety.

Původně se předpokládalo, že mentolu se zákaz týkat nebude, přestože v roce 2013 dospěl FDA k závěru, že skoncovat s kouřením cigaret s mentolovou příchutí je těžší než u běžných cigaret a že tyto produkty představují větší zdravotní riziko, napsal zpravodajský server BBC.

Právě tento krok by firmu BAT, která je výrobcem dominantní mentolové značky Newport, tvrdě zasáhl. Mentolové cigarety se podílejí na ziscích BAT čtvrtinou, u firmy Altria činí tento podíl 20 procent a u Imperialu 15 procent. Případný zákaz mentolových cigaret bude každopádně muset projít schvalovacím procesem a potrvá nejméně dva roky, než vejde v platnost.

Zákaz elektronických cigaret s příchutí bude mít dopad zejména na hospodaření společnosti Juul, jejíž podíl na americkém trhu e-cigaret dosahuje 70 procent. Na burze firma zapsána není. Z potíží Juulu by podle analytika společnosti Jefferies Owena Bennetta mohli těžit velcí výrobci. Představuje to pro ně příležitost znovu získat podíl na trhu.

V EU prodej cigaret s příchutí zakázala od roku 2016 tabáková směrnice Bruselu. Pro v řadě zemí oblíbené mentolové cigarety platí výjimka do května 2020. Proti zákazu mentolových cigaret se předtím stavělo například Polsko nebo Rumunsko.

Reklama

Související články

Cigarety opět zdražují. Kvůli směrnici EU

Za poslední dva roky zdražila v České republice dvacítka cigaret v průměru o deset korun. Další zdražení následuje nyní, i když jen o korunu. Důvodem tentokrát...

Výběr článků

Načítám