Hlavní obsah

Česká pošta vám vydá balík bez občanky, stačí kód

Česká pošta začala lidem vydávat balíky po předložení šestimístného kódu bez nutnosti předkládat doklad totožnosti. Zásilku tak bude moci vyzvednout kdokoliv z příbuzných nebo známých, pokud bude znát jméno adresáta a kód zásilky. Na tiskové konferenci to v úterý řekl ředitel divize obchod a marketing Martin Vránek.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kód pošta adresátovi zašle formou SMS nebo v e-mailu. Pošta si od nové služby slibuje zjednodušení a zrychlení výdeje balíků, zejména před Vánoci.

„Samotný čas ušetřený díky vydávání zásilek na kód odhadujeme na jednu až dvě minuty na každou zásilku,” uvedl Vránek.

„Pro ilustraci to znamená, že pokud přijde na pobočku pro svůj balík deset lidí, jedenáctý klient bude obsloužen o čtvrt hodiny dříve, než tomu bylo dosud,” dodal.

Netýká se zásilek do vlastních rukou

Služba je dostupná pro zásilky od některých e-shopů i pro individuálně posílané balíky. Odesílatel musí poště dodat mobilní telefonní číslo nebo e-mail adresáta.

Možnost se nebude týkat zásilek do vlastních rukou adresáta. Kód bude možné zadat do vyvolávacího systému, kterým je nyní vybaveno asi 100 poboček pošty.

Pošta zažívá každoroční zvýšený zájem ke konci roku již nyní. V některých dnech doručuje i přes 200 tisíc zásilek. Loni v předvánoční špičce pošta 20. listopadu odbavila 342 tisíc balíků. V běžném dni doručuje denně méně než polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám