Hlavní obsah

Inflace v Turecku se přehoupla přes 24 procent

Novinky, bož

Strmý pád turecké liry se projevil v míře inflace této země, která je nejvyšší za posledních 15 let. Spotřebitelské ceny v září stouply meziročně o 24,52 procenta. Jen mezi letošním srpnem a zářím vzrostly ceny o 6,3 procenta. To je o poznání více, než ekonomové očekávali, uvedl server týdeníku Die Zeit.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ministr financí v reakci na aktuální údaje slíbil učinit patřičná politická opatření s cílem růst cen zastavit. „To nehorší už má Turecko za sebou,“ nechal se slyšet.

Turecká měna od začátku roku ztratila proti americkému dolaru 40 procent. Hlavním faktorem v tomto vývoji je skutečnost, že na sebe obě země vzájemně uvalily hospodářské sankce.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu turecké liry k dolaru

Centrální bankéři reagují zvyšováním sazeb

Turecká centrální banka v reakci na současný vývoj v září zvýšila úrokovou sazbu o 6,25 procentního bodu na 24 procent. Učinila tak navzdory výzvám prezidenta Recepa Erdogana, aby sazby snížila.

Erdogan úroky označil za „nástroj vykořisťování”. Lira na podobná prohlášení z jeho strany obvykle reaguje dalším poklesem. V srpnu činila míra meziroční inflace v Turecku 17,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám