Hlavní obsah

Volkswagen se kvůli americkým sankcím stahuje z Íránu

Novinky, bož

Německá automobilka v důsledku nových amerických sankcí odchází z íránského trhu. Uvedl to server týdeníku Die Zeit. Firma s tím souhlasila po jednáních s představiteli USA.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Podle dohody s Američany se Volkswagen téměř kompletně stáhne z íránského trhu. Ke shodě dospěly obě strany po několikatýdenních jednáních, uvedl americký velvyslanec v Německu Richard Grenell.

„Volkswagen nám sdělil, že bude americké sankce proti Íránu dodržovat,” uvedl Grenell s tím, že Američané toto rozhodnutí vítají, neboť Teherán podle nich ekonomické zdroje nepoužívá pro své lidi, ale pro šíření násilí a nestability po celém světě.

Menší část činnosti automobilka v zemi zachová v rámci humanitární výjimky, dodal Grenell.

Vrátili se teprve nedávno po 17 letech

Do Íránu se přitom německá společnost po 17 letech vrátila teprve v červenci loňského roku, kdy podepsala dohodu s íránskou společností Mammut Khodro, která jeho automobily do Íránu dováží. Íránským zákazníkům je nabízí prostřednictvím osmi prodejců soustředících se na oblast hlavního města Teheránu. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump v květnu oznámil, že USA odstupují od mezinárodní smlouvy o íránském jaderném programu, kterou s Islámskou republikou uzavřela pětice zemí, vedle Spojených států ještě Velká Británie, Francie, Čína a Rusko.

Vzápětí Američané uvalili na Írán další sankce, které mají dopadnout i na firmy, jež působí na íránském trhu, případně obchodují s íránskými firmami nebo vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám