Hlavní obsah

Akcie producenta marihuany na Wall Street za den posílily o 38 procent

Novinky, tov

Akcie kanadského producenta léčebného konopí Tilray ve středu na americké burze posílily o 38 procent. Během září jejich cena stoupla o víc než 200 procent. V poslední době rostou akcie dalších producentů hlavně v souvislosti s chystanou úplnou legalizací v Kanadě, která dává prostor pro větší využití marihuany ve farmaceutickém i potravinářském průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Zpracování léčebného konopí v kanadském Torontu

Článek

Výkyvy ceny akcií Tilray byly velmi dramatické, chvíli rostly o 90 procent, dočasně byly naopak v červených číslech. Burza Nasdaq s nimi pětkrát pozastavila obchodování. Nakonec uzavřely silnější o 38 procent, což je od uvedení firmy na burzu jednodenní rekord.

Na burze rostly i akcie dalších producentů marihuany jako třeba Aurora Cannabis, ale ne takovým tempem jako Tilray. Této firmě zřejmě pomohlo vystoupení šéfa firmy Brendana Kennedyho v pořadu televize CNBC. V něm uvedl, že velké farmaceutické firmy by měly zvažovat spojení s producenty konopí, aby se pojistily proti změnám na trhu.

„Konopí je náhražka předepisovaných léků na bolest. Pokud jste investor v oblasti farmacie nebo farmaceutická firma, měli byste se zajistit proti této konkurenci,“ tvrdí.

Newsweek píše, že tržní hodnota Tilray je nyní větší než například počítačové firmy Dell nebo American Airlines.

Od 17. října by v Kanadě mělo být zcela legální užívání marihuany i pro jiné než léčebné účely. Velké firmy jako Coca-Cola nebo majitel výrobce piva Corona podle médií uvažují o výrobě nápojů s výtažky z marihuany.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že díky rychlému růstu akcií se z majitelů těchto firem stávají dolaroví milionáři či dokonce miliardáři. Někteří analytici ale považují růst za přehnaný, a naopak varují před „marihuanovou bublinou“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám